Svet
19 ogledov

Zdravnik iz Gaze pisal Obami

Mads Gilbert Facebook
"Gospod Obama imate vi sploh srce? Pozivam vas, da eno noč preživite z nami v bolnišnici Shifa. Prepričan sem, da bi to spremenilo zgodovino."

Norveški zdravnik Mads Gilbert, ki vsakodnevno rešuje življenja nedolžnih civilistov v bolnišnici na območju Gaze, ameriškega predsednika Baracka Obamo po pisanju tujih portalov pozval, da eno noč preživi z njimi v bolnišnici. 

"Pretekla noč je bila ekstremna. Invazija na Gazo je zahtevala številne žrtve; krvave, razkosane in hudo poškodovane Palestince. Poškodovanih je mnogo, vseh starosti. Vsi so civilisti. Vsi so nedolžni.

V ambulantah vseh bolnišnic v Gazi delajo izmene od 12 do 24 ur, vsakodnevno zdržijo nečloveške napore. Skušajo ohranjati razum v kaosu trupel vseh velikosti in starosti, tistih, ki lahko hodijo, do tistih, ki so popolnoma nepokretni. Tistih, ki krvavijo in tistih, ki so že izkrvaveli. Tistih, ki dihajo in tistih, ki so že izdahnili. Ljudi.

Moje spoštovanje do poškodovanih nima meja v njihovi odločnosti, da kljub hudim bolečinam pomagajo. Moje spoštovanje do bolničarjev nima meja. Moja bližina s Palestinci mi daje moči, čeprav bi si včasih želel samo kričati, čvrsto objeti nekoga, jokati, v objemu začititi otroka, prekritega s krvjo. Vendar si tega ne morem privoščiti, ne morejo si niti oni.

Zopet bledih obrazov prihajajo novi poškodovani. V ambulanti imamo spet gore krp, prepojenih s krvjo, ki jih moramo očisititi. Čistilci z lopatami umikajo krvava oblačila, kose človeškega tkiva, lase ubitih. Da bi vse pripravili za nove žrtve. In potem vse znova od začetka. Več kot sto ljudi smo sprejeli v zadnjih 24-tih urah v bolnišnici Shifa. Preveč tudi za še tako dobro opremljeno bolnišnico, mi pa tu nimamo elektrike, vode, zdravil, ležišč, instrumentov, operacijskih dvoran, monitorjev. Vse je poškodovano, saj so opremo prinesli iz "muzejev" starih bolnišnic. Vendar, junaki v bolnišnicah se ne pritožujejo. Odločno nadaljujejo s svojim delom, tako kot veliki bojevniki.

Medtem ko vam pišem, ležim v postelji. Tečejo mi solze. Nekoristne solze bolečine in žalosti, besa in strahu.

Ravno v tem času orkester izraelskega vojnega stroja spet začenja svojo grozno simfonijo. Ravno zdaj rakete izraelske mornarice letijo na obalo, nad nami letijo letala F16 in helikopterji Apache. Toliko tega je financirano s strani ZDA.

Gospod Obama, imate vi sploh srce? Pozivam vas, da eno noč preživite z nami v bolnišnici. Prepričan sem, da bi to spremenilo zgodovino. Nihče s srcem in tolikšno močjo ne bi mogli oditi iz bolnišnice Shifa, da ne bi bil pri tem odločen v nameri, da zaustavi pokol palestinskega naroda.
 
Tisti, brez srca, nemilostni, ponovno načrtujejo napad na Gazo. Reke krvi bodo nocoj spet tekle. Slišim, da so pognali svoje instrumente smrti. Prosim vas, storite, kar morete. To se ne sme nadaljevati!

Komentarjev 1
  • maresem 09:41 22.julij 2014.

    Zelo žalostno pismo... žal pa se ti ameriški smrduhi ne bodo zganili ker jih boli k.... za ubog narod.