Slovenija
77 ogledov

Zdravniki hočejo višje plače

Konrad Kuštrin opozarja, da v nekaterih zdravstvenih zavodih ne upoštevajo dogov Žurnal24 main
Plače bi linearno dvignili za 43 odstotkov. "Slovenija še ni iz krize," odgovarja ministrica.

Zdravniški sindikat Fides, ki ga vodi Kodrad Kuštrin bo, kot so napovedali že prejšnji teden, zaostril aktivnosti in pritiske.

Kot pravi Kuštrin, se bodo najprej posvetili socialno-ekonomskim pravicam in položaju zdravnikov. Zahtevali bodo implementacijo standardov in normativov ter linearni dvig osnovnih plač vseh zdravnikov do vzpostavitve razmerja 1:3 med povprečno bruto plačo v državi in med povprečno bruto osnovno plačo zdravnika. To naj bi pomenilo več kot 40 odstotno zvišanje plač zdravnikov.

To razmerje se namreč po navedbah sindikata že vse od leta 2000 znižuje in znaša zgolj 1:2,1. Niti najvišja zdravniška plača (57. plačni razred) pa ne dosega treh povprečnih plač, ampak je razmerje 1:2,4.

V Fidesu poudarjajo tudi potrebo po fleksibilizaciji plačnega sistema in nagrajevanju po učinkovitosti. Predlagali so spremembe plačnega sistema in prepričani so, da je potrebna nova in sodobna kolektivna pogodba. A glede na srečanje, ki so ga imeli z ministrom za javno upravo Borisom Koprivnikarjem, se Kuštrin boji novega obdobja "Virantovanja" oziroma novih večmesečnih ali večletnih pogajanj za minimalne oziroma nikakršne spremembe.

Stavke ne napovedujejo niti izključujejo

Stavke za zdaj v Fidesu ne napovedujejo, a če bo vlada za socialni dialog še naprej gluha, je kot sredstvo pritiska ne morejo izključiti, je pojasnil Kuštrin.

Opozarjajo, da so dosedanja prizadevanja sindikata za izboljšanje zdravstvenega sistema ostala brez odziva in da pri zdravstveni oblasti doslej ni bilo pripravljenosti na dialog z njimi.

Kolarjeva najbrž nima kaj povedati

Veliko mesecev niti ni bilo zdravstvenega ministra in tudi za zdajšnjo ministrico Milojko Kolar Celarc ne vedo, kaj pripravlja, če sploh kaj, saj z njo ne poteka nikakršen dialog. Datum za sestanek s predstavniki Fidesa se po besedah predsednika sindikata Konrada Kuštrina venomer spreminja in prepričan je, da jim nima kaj povedati, saj bi sicer do srečanja prišlo.

Za sredo je sicer sklicala sestanek z vsemi zdravstvenimi sindikati. Kuštrin pravi, da se bodo sestanka udeležili, a ugotavljajo, da je dnevni red ozko zastavljen, in se boji, da gre bolj za medijsko potezo.

"Priložnost boste imeli v sredo"

"Naj najprej malo popravim gospoda Kuštrina. Ni res, da sem za sredo sklicala sestanek z vsemi zdravstvenimi sindikati, na delovni sestanek sem povabila tokrat le  predstavnike zdravniških sindikatov in zdravniških organizacij;  torej prav tiste, ki jih Fides navaja kot tvorce strategije za izhod zdravstva iz krize. Sicer pa sem se z njimi  že srečala. To se mi zdi še posebej pomembno, ker bodo na sredinem sestanku lahko izpostavili svoje predloge, dileme in vprašanja," Kuštrinu odgovarja Kolar Celarčeva. 

Glede manevrskega prostora za uresničitev zahteve Fidesa po višjih plačah, je poudarila, da mora kot ministrica za zdravje skrbeti za "bolnika, vse udeležence v zdravstvenem sistemu, pa tudi za finančno vzdržnost". Zato bo treba k temu pristopiti zelo pazljivo in z argumenti, ker Slovenija žal še ni iz krize.

Za variabilni del plače

Zahteve za vzpostavitev razmerja 1:3 med povprečno bruto plačo v državi in med povprečno bruto osnovno plačo zdravnika za zdaj še ni želela komentirati, saj nima ne izračunov ne podatkov. Kot je dejala, pa je že večkrat povedala, da se zavzema za uvedbo variabilnega dela plač, ki mora temeljiti na kazalnikih kakovosti, varnosti in učinkovitosti.

Na očitke o slabšanju slovenskega zdravstva in zaostajanju za trendi razvoja v zahodni Evropi je Kolar Celarčeva odgovorila, da je po indikatorjih, s katerimi se meri kakovost zdravstvenega sistema, Slovenija še v zelo dobrem zgornjem delu povprečja EU.

Komentarjev 39
  • mph 16:17 03.marec 2015.

    Khm, čakalne vrste NISO zaradi zdravnikov ali medicinskih sester. Ampak prepričane nima smisla prepričevati.

  • Darko Gavric 14:11 03.marec 2015.

    Vidim, da eni ne vidijo namena, da vsi plačujemo dodatno zavarovanje. To plačamo zato vsi, da ko kdo rabi nima takšnega stroška plačila storitve zdravstvu kot bi jo drugače, in ko ne rabis koristi drug in obratno. Da se ...prikaži veče nebo zgodila amputacija dveh prstov in boš prisiljen v izbiro prsta, katerega ti bodo rešli. Poglejte si dokumentarec, kako je s tem v Zda, Kanadi in VB npr. In to nimamo slabo stvar, imamo pa slabo, da zdravstvo lahko izsiljuje in da ni organizacije dela kot se v dobi računalnikov spodobi. Da imamo papirov toliko, ko da v papirnici delajo in ne v medicini. Žal ... prvo naredit red v bajti pa šele potem pri kasi za plače. Dokler pa je za vikend, vse zaprto in 100 dni ni možnih preiskav, ker je takrat odsotno 3/4 osebja ... pa žal. Ljudje ne morejo popustit idejam o visokih plačah za manj dela.

  • breskvica 09:25 03.marec 2015.

    Papaja Popi, moj namen je bil samo pokazati, da so res "revčki".