Slovenija > Komentarji in kolumne
25 ogledov

Zdravniki: med pacientom in državo

kolumnisti 14.06.11, Maja Kalan, novinarka Zurnal24, foto: Anze Petkovsek Anže Petkovšek
Čeprav je v modi obsojanje njihovih napak, naj jim stopim v bran. Ni lahko imeti za šefa ZZZS.

Že pred časom smo pisali o različnih praksah ginekologov. Podobno kot starša iz današnjega članka sta nam dve zdravi ženski povedali, kako pogosto jima ginekolog omogoči preventivni pregled brezplačno, torej v okviru zdravstvenega zavarovanja. Takrat je vir iz ginekološke stroke priznal, da ima vsak zdravnik nekaj vzvodov za to, da sicer zdravo žensko vsako leto – in ne na tri leta, kot to določa pravilnik Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) – preventivno pregleda. Tako lahko žensko na primer ocenjuje kot takšno, ki ima večje tveganje za obolenje, če se izrazim zelo laično. Ali če stvar še bolj poenostavimo: gotovo poznate koga, ki mu je zdravnik na recept predpisal lekadol, lahko pa bi ga odpravil tudi z vitaminom C in "pijte veliko tekočine".

Varčevanje. Da se morajo o takih stvareh zdravniki sploh odločati, je seveda krivo varčevanje, ki v zdravstvu piše nove pravilnike in zakone. Zdravniki pa so primorani krmariti med tistim, za kar menijo, da je najboljše za bolnike, ter novimi in novimi omejitvami, ki jih ti pravilniki prinašajo. Verjamem, da ne gre toliko za to, ali ima nekdo prijaznega ali pa manj prijaznega zdravnika. Prepričana pa sem, da gre za to, koliko si neki zdravnik upa. ZZZS lahko izvajalca zdravstvenih storitev, ki je zavarovancu omogočil uveljavljanje pravic, do katerih ta ni upravičen, kaznuje. In prisotnost takšne "grožnje" lahko vpliva na to, da se zdravnik pri svojih predpisovanjih raje odloči za manj kot pa za kaj več.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.