Slovenija
13 ogledov

"Niti imen sindikatov ne znajo napisati"

Konrad Kuštrin Boštjan Tacol
"Gre za sestanek, na katerege se sploh niso pripravili," pred srečanjem z ministrico za zdravje Milojko Kolar Celarc pravi predsednik Fidesa Kondrad Kuštrin.

"Na tako nepripravljen sestanek še nismo šli," je pred srečanjem, na katerega vabi ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc, dejal predsednik sindikata Fides Kondrad Kuštrin. Ministrica je na sestanek, na katerem naj bi bila glavna tema načrtovanje kadrov v zdravstvu, povabila  predstavnike zdravniške zbornice in sindikatov s področja zdravstva.

"Sindikatov v vabilu niti poimensko niso prav navedli," je ogorčen Kuštrin, ki pravi, da so razmišljali, ali bi se sestanka sploh udeležili.

Fides zahteva implementacijo standardov in normativov ter linearni dvig osnovnih plač vseh zdravnikov do vzpostavitve razmerja 1:3 med povprečno bruto plačo v državi in med povprečno bruto osnovno plačo zdravnika.

Razmerje plač 3:1

To razmerje se namreč po navedbah sindikata že vse od leta 2000 znižuje in znaša zgolj 1:2,1. Niti najvišja zdravniška plača (57. plačni razred) pa ne dosega treh povprečnih plač, ampak je razmerje 1:2,4.

Vzpostavitev navedenega razmerja bi pomenilo več kot 40 odstotno zvišanje plač zdravnikov.

V sindikatu so sicer nezadovoljni tudi, ker se so njihova dosedanja prizadevanja za izboljšanje zdravstvenega sistema ostala brez odziva in pri zdravstveni oblasti doslej ni bilo pripravljenosti na dialog z njimi.

Reforma v zdravstvu

Kolar Celarčeva je napovedala, da bodo na današnjem sestanku imeli priložnost, da povedo svoja stališča, argumente, postavijo vprašanja in izpostavijo dileme.

Na sestanek je ministrica povabila še sindikat zobozdravnikov - Dens, sindikat zdravnikov družinske medicine - Praktik.um, sindikat zdravstva in socialnega varstva, sindikat zdravstva in socialnega skrbstva ter sindikat v zdravstvu v okviru konfederacije Pergam.

"Menim, da bo debata, glede na to, da smo povabljeni sindikati zelo širokega spektra in z zelo različnimi zahtevami, predvsem splošna," pravi Kuštrin.

Komentarjev 4
  • se_eden 16:32 04.marec 2015.

    v celotnem javnem sektorju enake plače za enako izobrazbo in enako odgovornost. tukaj je imel Virant prav. kdo pa so zdravniki, da nas stalno izsiljujejo in mislijo, da so nekaj več?!

  • mph 15:59 04.marec 2015.

    Jaz pa v celoti podpiram, ne samo 1:3, zaradi mene tudi 1:10, ČE se ISTOČASNO zagotovi še nadzor in ocenjevanje kvalitete dela. Potem pa naj en ostane brez plače in naj jo raje dobi tisti od tega, ki jo res zasluži.

  • Janez_53 15:54 04.marec 2015.

    Kajpak, gospod Kuštrin! Plače so na prvem mestu, ostalo boste že uredili, kajne??? In mirno, brez vsakega sramu boste gledali v oči pacientu, ki si je sposodil denar, da se je lahko naročil pri specialistu, ker bi drugače čakal leto ...prikaži več ali dve, da pride na vrsto! Je sploh še kakšen kanček morale pri "belih bogovih", ki mislijo, da so posebna, nedotakljiva kasta (vsa čast redkim izjemam, ki so zdravniki po srcu)???