Slovenija
33 ogledov

Zdravniki še naprej na dveh deloviščih

slovenija 14.06.13, resevalno vozilo, resilec, Pacient, cesta, promet, vozilo, a Anže Petkovšek
Koncept sistema nujne medicinske pomoči, kot je opredeljen v osnutku pravilnika, ostaja enak, časovnica vzpostavitve satelitskih urgentnih centrov se bo zamaknila za eno leto. Na ministrstvu pričakujejo, da bo ministrica Milojka Kolar Celarc pravilnik podpisala avgusta.

Vodja sektorja za razvoj v direktoratu za zdravstveno varstvo ministrstva za zdravje Dušanja Petrič je  napovedala, da bodo z začetkom prihodnjega leta začelo delovati vseh deset regionalnih urgentnih centrov po državi. V enakem časovnem obdobju je pričakovati tudi vzpostavitev dispečerskih centrov.

Na podlagi podatkov, ki jih bodo zbrali o dostopnih časih z dispečerskima centroma - eden bo v Ljubljani in eden v Mariboru - bodo lahko na ministrstvu tudi oblikovali mrežo satelitskih urgentnih centrov po državi. Dispečerska centri bosta namreč po besedah Petričeve dala bolj objektivne podatke o dostopnih časih, kot pa so na voljo sedaj, ko jih sami zbirajo po zdravstvenih ustanovah.

Bolniki lahko pridejo pred zaprta vrata

Se pa bo do nadaljnjega ohranila dežurna služba v zdravstvenih domovih in bo delovala kot sedaj, kar pomeni, da bodo zdravniki tam hkrati z ambulantno službo opravljali tudi nujno medicinsko pomoč.

Vendar pa Petričeva opozarja, da dežurna služba v taki obliki ni 24-urno dostopna. Ker mora v nujnih primerih zdravnik na teren, bolniki pridejo v tistem času pred zaprta vrata zdravstvenega doma.

Za ohranitev sedanje dežurne službe so se odločili, "ker je bilo toliko napadov na nov predlog sistema", je dodala.

"Vsaka vas satelitskega centra ne more imeti"

Satelitski urgentni centri se bodo odpirali postopoma. In čeprav je v osnutku pravilnika in priloženi mreži predvidenih 18 satelitskih centrov, pa Petričeva dopušča možnost, da se bo to spremenilo.

"Ali bo kakšen več ali manj, in kje vse bodo, se bomo pogovarjali v prehodnem obdobju na podlagi objektivnih podatkov dispečerskih centrov," je dejala. "Problem pa je, da vsaka vas ne more imeti svojega satelitskega urgentnega centra. Nobena država si tega ne more privoščiti," je dodala.

Nov sistem nujne medicinske pomoči bo tako predvidoma v celoti zaživel marca 2019.

Član delovne skupine pri ministrstvu za zdravje Roman Košir je sicer na nedavnem mednarodnem simpoziju o urgentni medicini povedal, da sistema satelitskih urgentnih centrov, kot jih predvideva osnutek pravilnika o službi nujne medicinske pomoči, do nadaljnjega ne bo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.