Svet
11 ogledov

Zdravniki so operirali kar brez anestezije

egipt Reuters
Egipčanska vojska naj bi med protesti proti nekdanjemu predsedniku Hosniju Mubaraku zdravnikom ukazala, da poškodovane protestnike operirajo brez anestezije. Novo predsedniško poročilo razkriva številne nepravilnosti v delovanju oboroženih sil.

Aktualni egipčanski predsednik Mohamed Mursi je imenoval posebno komisijo, ki se je ukvarjala z ravnanjem policije in vojske med protesti proti bivšemu predsedniku Hosniju Mubaraku.

Komisija je izdelala poročilo, v katerem je zapisano, da so pripadniki vojske zdravnikom ukazali, da morajo operacije poškodovanih protestnikov opraviti brez anestezije. Poleg tega naj bi medicinsko osebje in vojaki v bolnišnicah v Kairu napadali ranjene protestnike, piše britanski Guardian.

Tepli so jih tudi zdravniki

Določene podrobnosti poročila, ki sicer še ni bilo javno predstavljeno, so že prišle v javnost. Tako je prišlo do hudih obtožb na račun egipčanske vojske, ki naj bi bila odgovorna tudi za množično mučenje in številna izginotja oseb.

"Zdravniki in prisotni vojaki so napadali poškodovane protestnike, jih tepli in žalili. Vojska je vedno govorila, da je na strani protestnikov in da nikoli ni streljala na njih. Tokratno poročilo bo prvič uradno obtožilo vojsko in jo pozvalo na odgovornost v zvezi z mučenji, umori in izginotji," je povedala neimenovana priča, ki je sodelovala pri oblikovanju poročila.

V Egiptu sicer še vedno vlada napetost med vojaškim vrhom in islamističnimi oblastmi, čeprav je predsednik Mohamed Mursi še v četrtek izrazil podporo oboroženim silam.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.