Zdravje > Aktualno
23 ogledov

Zdravniki upajo, da zakoni ne bodo sprejeti

Zdravstvo Profimedias
V zdravniških organizacijah prepričani, da predlagani zakoni s področja zdravstva ne prinašajo ničesar za bolnike.

Po mnenju predsednice Strokovnega združenja zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Helene Mole je naš zdravstveni sistem potreben celovite prenove, medtem ko ministrstvo z novelo zakona o zdravstveni dejavnosti ureja obrobne zadeve, kot je podeljevanje koncesij: "Želela bi si, da bi za ta zdravstveni sistem končno poskrbel nekdo, ki je sposoben pogledati nanj s strani bolnika," je dejala in dodala, da zakonodajne rešitve, ki jih vlada pošilja v DZ pod krinko, da se je naredilo nekaj za zdravstvo, ne prinašajo nič za bolnike.

Izvajalcev zdravstvenih storitev bo še vedno premalo

Medtem ko so bile pred petimi leti samoplačniške zdravstvene storitve na področju pediatrije velika izjema, je danes žal postalo pravilo: "To ni majhna stvar, če mora šolar z zlomljenimi očali čakati na okulista tedne in mesece," je dejala in dodala, da so dolge čakalne vrste za otroke tudi na področju dermatologije in alergologije. Zato so prisiljeni pisati napotnice pod nujno in hitro, da otroci pravočasno pridejo na storitev. Opozorila je, da predlog nove stopnje nujnosti "zelo hitro" v okviru predloga novele zakona o pacientovih pravicah, ne bo prinesel nič za bolnike, saj je težava v kapacitetah izvajalcev.

Upajo, da zakoni ne bodo sprejeti

Tudi predsednik Fidesa Konrad Kuštrin upa, da predlogi zakonov na področju zdravstva, takšni kot so, ne bodo sprejeti, ampak da se bo sprememb zdravstva lotila kakšna vlada, ki bo imela izdelano vizijo. Po njegovem mnenju so predlagane spremembe zakona "izključno piar poteze v cilju cenenega zadovoljevanja nekaj členov koalicijske pogodbe".

Ocenjuje, da bodo predlagane spremembe pripeljale v položaj, da bodo tisti, ki denarja nimajo, še vedno čakali in to celo dlje časa, tisti, ki denar imajo, pa si bodo storitve plačali. "To deluje kot indijski vlak," je dejal.

Kot ustavno sporno je ocenil omejevanje pravice zdravnikov do dela pri drugih delodajalcih: "Gre le za zadovoljevanje tistih famoznih zgodb o dobičkarjih in zaslužkarjih. Če teh 'dobičkarjev in zaslužkarjev' ne bi bilo, bi lahko zaprli mnoge oddelke, pa tudi brežiško, ptujsko, trboveljsko in morda še kakšno bolnišnico," je ocenil.

Zdravnikov niso upoštevali

Predsednica Zdravniške zbornice Slovenije Zdenka Čebašek-Travnik je dejala, da predloga zakona o zdravstveni dejavnosti v obliki, kot je bil poslan v DZ, ne more podpreti. Po njeni oceni mnenje zdravništva pri pripravi zakona ni bilo dovolj upoštevano.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.