Slovenija
19 ogledov

Zdravniki varčevanju rekli "ne"

Zdravnik Shutterstock
Večina sindikatov v zdravstvu je za podpis dogovora o varčevalnih ukrepih v javnem sektorju. Podpisa pa noče prispevati najbolj vplivni sindikat zdravnikov Fides.

Sindikat zdravstva in socialnega skrbstva ter sindikat zdravstva in socialnega varstva sta danes odločila, da bosta pristopila k podpisu dogovora o varčevalnih ukrepih v javnem sektorju in stavkovnega sporazuma. Svoj podpis bosta prispevala tudi sindikata delavcev v zdravstveni negi in Kliničnega centra Ljubljana. 

Sindikat zdravstva in socialnega skrbstva je na današnji seji republiškega odbora sklenil, da dogovor o varčevalnih ukrepih in stavkovni sporazum podpiše ob pogoju, da bo to storila tudi potrebna večina sindikatov javnega sektorja. Pričakovati je sicer, da bodo dokumenti dobili zadostno podporo.

Kot so sporočili iz sindikata, so sindikalni pogajalci uspeli predlagane ukrepe bistveno omiliti, a opozarjajo, da gre kljub vsemu znova za velike prihranke na račun javnih uslužbencev.

V sindikatu zdravnikov in zobozdravnikov Fides pa so danes uradno sklenili, da ne bodo pristopili k podpisu dogovora o varčevalnih ukrepih. Predsednik Fidesa Konrad Kuštrin je vladi, ministrstvu za notranje zadeve in javno upravo ter ministrstvu za zdravje pisno posredoval stališče, v katerem nasprotuje predvsem novi plačni lestvici. Po njegovih navedbah gre namreč za ukrep, ki je "izrecno naravnan proti intelektualcem in pomeni vračanje k uravnilovki". Iz istega razloga Fides zavrača tudi znižanje dodatka za akademski naziv.

"V trenutku, ko sedanji ukrepi najbolj prizadenejo prav zdravnike, in ob tem, ko se bodo zaradi varčevalnih ukrepov in neuveljavljenih standardov in normativov pogoji dela zdravnikov še poslabševali, ni primerno, da se zdravnikom zniža še nadomestilo za bolniško odsotnost," je med drugim še zapisal Kuštrin.

Vlada je na današnji seji potrdila dogovor o varčevalnih ukrepih v javnem sektorju, ki so ga v torek parafirali vladni in sindikalni pogajalci. Sindikati pa v teh dneh odločajo o potrditvi doseženega dogovora. Vodja vladnih pogajalcev, minister za notranje zadeve in javno upravo Gregor Virant pričakuje, da bo dokumente potrdila potrebna večina sindikatov in bodo v ponedeljek tudi podpisani. Že v torek naj bi tako DZ obravnaval zakona o izvrševanju proračunov za letos in prihodnje leto ter novelo zakona o sistemu plač v javnem sektorju.

 

Komentarjev 5
  • privat 08:45 19.maj 2013.

    res zakaj pa bi varčevali ,če rešitev Slovenije ni planu?? Poglejmo kdo kje dela in zakaj to dela..plan je mafizirati državo in jo tako vzdrževati,ne glede na stroške! Roka pravice pa nesme nobenega člana ogrožati,če se pa zgodi volja naroda(maribor) ...prikaži več pa je treba zopet posrbeti za svojega člana!(najti drug posel v varni državni upravi)

  • titty 08:23 17.maj 2013.

    Zdravniki dopoldan "delajo" v javnih zavodih, popoldan pa delajo v javnih zavodih (istih) za svoj račun, z aparati in materialom od javnih zavodov! In kje je zdaj poštenje?Sicer pa gospoda zdravniki še predavajo, dobijo od farmacevtskih hiš, od pacientov.... ...prikaži več Tu res ni izgovora, plače zmanjšat in pika!

  • Šemefuky 21:16 16.maj 2013.

    Ta najbolj ubogi so itak proti, sindikat čistilk, kuharic, kurirjev in tistih z bogatimi plačami se je zavzel za takojšen poodpis sporazuma, saj radi pomagajo državi in PreVirantu prašičjeglavcu do novih lopovskih podvigov. In seveda naj se gonijo vsi skupaj v 3PM.