Slovenija
23 ogledov

Zdravniki zadovoljni s slišanim

urgenca Anže Petkovšek
Reakcija vlade je bila pozna, a je prvič pokazala razumevanje za resnost položaja in zahteve sindikatov, je po srečanju z vladno pogajalsko skupino dejal predsednik Fidesa Konrad Kuštrin.

Predsednik zdravniškega sindikata Fides je v izjavi za medije dejal, da gredo njihove zahteve v smeri izboljšanja zdravstvenega sistema. Ta se lahko izboljša tako, da se začnejo uveljavljati standardi in normativi, da se spremeni financiranje zdravstvenega varstva in da se spremeni vodenje javnih zdravstvenih zavodov. O vsem tem so se predstavniki sindikata in vlade danes strinjali, je povedal Kuštrin.

Govorili tudi o višini plač

Spremembe se obetajo tudi zakonu o sistemu plač. Kuštrin pravi, da ne morejo dopuščati, da zdravniki specialisti osem let po specialističnem izpitu zaslužijo med 1300 in 1400 evri neto. To je po njegovem mnenju "nespodobno", sploh ob tem, da praktično vsak dan izvejo za nekoga, ki odhaja. Če bo šlo tako naprej, se Kuštrin sprašuje, "kdo bo zdravil naše državljane".

Pogajalski skupini sta se pogovarjali tudi o možnosti, da bi zdravniki presegli 57. plačni razred, a v zvezi s tem še ni bilo nič konkretno dorečenega. Vladna stran naj bi svoja izhodišča pripravila za naslednje srečanje. 

Koprivnikar: Zdravniki ne morejo imeti posebne obravnave

"Pogajanja z zdravniškimi sindikati so bila konstruktivna. Našli bomo pot, ki bo dobra za bolnike in zaposlene v zdravstvu," je ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc sporočila preko družbenega omrežja Twitter.

Koprivnikar je ob koncu današnjih pogajanj za javni sektor potrdil, da je vladna stran napovedala pripravo finančne ocene morebitnega dvigovanja zgornje omejitve pri plačah zdravnikov. "To ne pomeni, da pristajamo na te razloge. Sem pa tudi zelo jasno povedal, da nikakor ne more biti za zdravnike neke posebne obravnave v plačnem sistemu, ampak je to morda ena od plačnih anomalij, ki se bo reševala na pogajanjih v okviru plačnih anomalij, ne pa ločeno za zdravnike," je dodal Koprivnikar.

Stavka še v zraku 

Sindikat je za 8. november napovedal začetek stavke. Do te bo prišlo, če vlada ne bo predstavila konkretnih in zavezujočih ponudb. Stavko so napovedali, ker so ugotovili, da so se po letu dni od predložitve njihovega prvega predloga sprememb kolektivne pogodbe uskladili bolj malo. Kuštrin je ob napovedi stavke pojasnil, da bo ta potekala v obliki omejitve dela stavkajočih zdravnikov na 40 ur tedensko. Zdravniki bodo med stavko torej delali kot velika večina javnih uslužbencev, je dodal.

dezurni@zurnal24.si

 

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.