Zdravje > Aktualno
81 ogledov

Spol še posebej pomemben pri najtežjih bolnikih

stavka bbb
Ugotovitve, ki so jih zelo presenetile.

Bolniki, za katere skrbijo zdravnice manj umirajo, pa tudi ponovni odhod v bolnišnico je pri teh bolnikih v povprečju manj verjeten, kaže najnovejša raziskava strokovnjakov Univerze v Bostonu, ki jih je to dejstvo zelo presenetilo:

"Razlika v umrljivosti nas je zelo presenetila. Spol zdravnika je še posebej pomemben pri tistih najtežjih bolnikih," je dejal glavni avtor raziskave Yusuke Tsugawa.

zdravstvo | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Po pisanju portala Medical News Today, so prejšnje študije sicer kazale, da je zdravstvena oskrba zdravnic kvalitetnjejša, ugotovili so namreč, da se ženske veliko bolj držijo pravil in predvsem bolj vestno komunicirajo z bolniki, vendar vpliva spola na klinični izid zdravljenja še niso raziskovali, so dejali. 

Spol zdravnika pomemben prevsem pri najtežjih bolnikih

Bostonski strokovnjaki so tokrat pregledali milijon uporabnikov ameriškega nacionalnega zdravstvenega zavarovanja Medicar. Ti so bili stari več kot 65 let in v zadnjih treh letih hospitalizirani.

Ob primerjavi spola njihovih zdravnikov in stopnjo umrljivosti po tridesetih dneh hospitalizacije, se je pokazalo, da je verjetnost, da nastopi smrt, pri bolnikih pod okriljem zdravnic nižja za pet odstotkov. Enak odstotek je veljal za bolnike, ki so v tem času ponovno potrebovali pomoč oziroma so se morali vrniti nazaj na zdravljenje. Spol zdravnika je bil pomemben pri tistih najtežjih bolnikih. 

Obisk pri zdravniku | Avtor: Profimedias Profimedias
Na osnovi dokazov predhodnih študij so raziskovalci prišli do zaključka, da so moški oziroma zdravniki bolj nagnjeni k nepotrebnim tveganjem, ob nastanku morebitnih zapletov pa so kljub neprimerni usposobljenosti samozavestnejši od svojih kolegic.

So pa po drugi strani še vedno bolje plačani, v nasprotju z zdravnicami, o katerih dosežkih se manj govori pa tudi promovira se jih manj, ugotavlja ameriška raziskava.

dezurni@zurnal24.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.