Zdravje > Aktualno
73 ogledov

Zdravniška stavka bo, najbolj se je bojijo na Ptuju

stavka Sašo Despot
Stavka bo, v nekaterih bolnišnicah že začeli s prenaročanjem operacij.

"Danes moram v tej ambulanti pregledati šestdeset ljudi. Če bi imeli normative, bi jih verjetno trideset na veliko bolj kulturen način kot jih sicer moram," je razloge zakaj podpira zdravniško stavko, pojasnil priznani slovenski zdravnik, kirurg z Onkološkega inštituta v Ljubljani Dr. Erik Brecelj: "Če bi imeli standarde, bi to stavbo SCT težko zgradil po trikratni ceni, kaj šele, da bi po končani gradnji morali vložiti v obnovo te novogradnje več denarja kot stane v normalni državi gradnja ene tako velike bolnišnice. Samo zato, ker nimamo standardov," je dodal.

Splošna stavka se začne jutri ob 7. uri

Čeprav sta vlada in Fides zbližala stališča, vlada namreč priznava standarde in normative, ki jih zahtevajo zdravniki, se je zapletlo okoli plač. 

Glavni stavkovni odbor Fidesa je tako sklenil, da bodo zdravniki v torek začeli stavko, je po seji odbora povedal predsednik sindikata Konrad Kuštrin. Če vladna stran ne bo ustregla njihovim zahtevam, pa nameravajo stavko zaostrovati.

Imajo dve stavkovni zahtevi, in sicer sprejem standardov in normativov za zdravnike, ki so že opredeljeni v modri knjižici, ter da se ponovno začne postopoma vzpostavljati razmerje ena proti tri med povprečno slovensko plačo in povprečno plačo zdravnika.

Kdaj bodo zaradi stavke zdravnikov nastopile težave v bolnišnicah, je po Kuštrinovih besedah odvisno od tega, kako so v posameznem zavodu zasedena zdravniška mesta oz. koliko zdravnikov v posameznih zavodih manjka. Tako težave ne bodo nastopile v vseh zavodih naenkrat.

Kaj pa bolniki?

V času stavke bodo zdravniki in zobozdravniki delali le 40 ur na teden. Pri tem bodo upoštevali 7. člen zakona o stavki, ki velja za zdravnike.

In kaj to pomeni? Naj jutri sploh gremo na pregled, če smo že naročeni?  V UKC Ljubljana pravijo, da se v prvem tednu delo v primeru stavke ne bo bistveno spremenilo. Ambulante bodo delale normalno, tudi operacije in drugi posegi bodo tekli v minimalno okrnjenem obsegu.

Po tednu dni bi se lahko pričele težave

Vendar pa bi se lahko po tednu dni razmere poslabšale in bodo počasi prešli na drugačen režim. V primeru zaostritve stavke, bodo v največji slovenski bolnišnici, pa tudi drugod po Sloveniji, opravljali samo tiste storitve, ki so po zakonu nujne.

klinični | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Tako bodo v času stavke zdravili vse akutno obolele za okužbami in z vročinskimi stanji. Ob tem bodo normalno obravnavali vse mladoletne bolnike in starejše od 65 let, nosečnice, vse nujne bolnike in bolnike s sumom na onkološko bolezen, ki bi lahko resno poslabšala njihovo zdravstveno stanje zaradi odložene diagnostike. Normalno bodo potekale tudi vse nujne preiskave.

Bolnike bodo prenaročali

Ostale bolnike, ki so bili v času morebitne stavke redno napoteni na ambulantne preglede, bodo prenaročili, tako da bodo ti pravočasno prejeli obvestila o nadomestnem terminu. Na oddelkih bodo zagotovili minimalen standard, kar pomeni, da bodo vizite tekle normalno in da bo stalno dosegljiv specialist.

Urgentna služba bo potekala kot običajno, ponekod na polikliniki bodo zmanjšali število kontrolnih ambulant, za otroke bodo te delovale nemoteno. Bolniki bodo sicer v skladu s pregledom prejeli vse recepte in napotnice, prav tako bo brez zapletov potekalo delo na pediatrični kliniki, zagotavljajo v UKC Ljubljana.

slovenija 19.12.13. univerzitetni klinicni center maribor, ukc maribor, preiskav | Avtor: Nino Verdnik Nino Verdnik
V UKC Maribor pa so predstojnike pozvali, da v primeru stavke organizirajo delo v skladu s predvidenim 40-urnim delavnikom."V kolikor stavka bo, pa bo v naslednjih dneh znano, katere ambulante ne bodo delale in kateri posegi bodo odpadli in bodo bolniki o tem obveščeni," je dopoldne povedala strokovna direktorica mariborske bolnišnice Darja Arko.

Na Ptuju se bojijo katastrofe

Nekaj odobnega so sporočili tudi z drugih slovenskih bolnišnic, razen s ptujske, ki je kadrovsko najbolj podhranjena v Sloveniji. Kot je povedal direktor Andrej Levanič, je za njih vsak scenarij, ki ne poteka v običajni obliki, "pot v katastrofo". Že samo zaradi pomanjkanja anesteziologov lahko v celoti padeta kirurški in ginekološki operativni program.

Kot je dejal, so samo za ta teden odpovedali okoli polovico oziroma nenujnih operacij. "Če bi se stvari nadaljevale, bi naslednji teden morali takšne operacije odpovedati v celoti. Največ težav bi imeli z zagotavljanjem 24-urne službe na internem oddelku in če bi se v celoti držali stavkovnih pravil, kadra ne bi imeli niti za pokritje urgentnih primerov," je dejal Levanič.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 20:43 07.november 2016.

    Bo moral še kater dr.bit prestreljen,da se bodo mal prizemljil in začeli delat za dobro pacientov.

  • Avatar Leon
    Leon 19:54 07.november 2016.

    Zdravniki pozabljajo kaj je njihovo osnovno poslanstvo ..................ni denar .Če ste imeli to v milslih ,bi šli v politično šolo in pustili svoj stolček komu drugemu !

  • 89943da6c76f273b8ff347bd3224d5d4e3bf388c 18:38 07.november 2016.

    Če redno plačujem zdravstveno zavarovanje, pričakujem, da mi v primeru potrebe zavarovalnica povrne stroške zdravljenja. Štrajki me pa sploh ne zanimajo. Če v neki bolnici stavkajo, mi pač mora zavarovalnica omogočiti storitev v drugi, kjer ni stavke. Ta članek se ...prikaži več bere, kot da smo še vedno v komunizmo? V zdravstvu očitno še vedno.