Zdravje > Aktualno
16 ogledov

Zdravniška stavka: V ponedeljek vendarle ne bodo stavkali

stavka zdravnikov Saša Despot
Predstavniki vlade in zdravniškega sindikata Fides uspeli doseči dogovor.

Predstavniki vlade in zdravniškega sindikata Fides so danes, kot kaže, uspeli doseči dogovor. Predsednik Fidesa Konrad Kuštrin je po pogajanjih pojasnil, da bodo jutri podpisali aneks h kolektivni pogodbi, če bodo v njem stališča, ki so jih danes dorekli. S tem bi za šest mesecev zamrznili stavko.

Po prepričanju ministrice za zdravje Milojke Kolar Celarc so uspeli doseči dogovor, ki je dober za vse strani, predvsem pa za bolnike in zdravstvene delavce.

Po Kuštrinovih napovedih bo vladna stran današnje dogovore spravila v pisno obliko, nato jih bodo skupaj pogledali in če bo v njih zapisano tako, kot so se danes dogovorili, sledi podpis.

Ostrejša oblika stavke

Tokrat bi stavko stopnjevali tako, da bi že v ponedeljek 6. marca stavkali en dan, drugi teden marca v četrtek in petek (9. in 10. marec), nato pa bi vsak nadaljnji teden stopnjevali izvajanje stavke do polnega tedna.

Stavko v ostrejši obliki pomeni, da zdravniki opravljajo le tiste storitve, ki so jih po zakonu dolžni izvajati v času stavke. To je obravnava vseh nujnih primerov, mladoletnih, starejših od 65. let, nosečnic in bolnikov z rakom. 

Iz UKC Ljubljana so sporočili, da večine bolnikov še niso začeli prenaročati, v primeru, če bo stavka potekala, pa bodo opravljali storitve, ki so po zakonu nujne.

Zdravili bodo vse akutno zbolele za okužbami, vročinskimi stanji in aktivno preprečevali kakršno koli širjenje nalezljivih bolezni. Na ustaljen način bodo obravnavali vse bolnike, ki so mlajši od 18 ter starejši od 65 let, nosečnice, vse nujne bolnike, onkološke bolnike in bolnike s sumom na onkološko bolezen, ki bi lahko resno poslabšala njihovo zdravstveno stanje zaradi odložene diagnostike. Na ustaljen način bodo potekale tudi vse preiskave, ki bodo nujne, enako velja za urgenco.

Kot je danes zgodaj popoldne pojasnila strokovna direktorica UKC Maribor Darja Arko, bo delo pri njih v ponedejek potekal nemoteno, tudi za vse naročene bolnike, ki naj se kljub morebitni stavki oglasijo v mariborskem oziroma ljubljanskem UKC. V primeru posameznih pacientov se zna zgoditi, da bodo prenaročeni na drug termin: "Če bo prišlo do kakršnekoli morebitne spremembe, bo to kakšen posamezen primer, ki pa bo obravnavan zagotovo tudi v skladu z določili stavke," je dejala.

Bolniki naj spremljajo obvestila

“Bolnike, ki bodo 6. marca redno napoteni na ambulantne preglede in ne sodijo med zgoraj naštete skupine, bomo načeloma prenaročili, tako da bodo pravočasno prejeli obvestilo o nadomestnem terminu. Priporočamo pa, da se ti bolniki v ponedeljek zjutraj pozanimajo, ali bodo, v primeru da stavka bo, kljub temu obravnavani,” so sporočili z UKC. 

Iz bolnišnice Jesenice so sporočili, da bodo vsi pacienti, naročeni na pregled, ki naj bi se izvedel v času stavke, pravočasno obveščeni o odpovedti termina, sicer pa bodo njihovi zdravniki v primeru stavke zagotavljali vsaj minimum delovnega procesa: "Izvajale se bodo zdravstvene storitve za zagotavljanje neprekinjenega zdravstvenega varstva, zdravljenje nujnih stanj in kroničnih bolezni, zdravstvene storitve v zvezi z nosečnostjo in porodom ter zdravljenje otrok do 18. leta starosti in pacientov, ki so starejši od 65 let, so sporočili.

Nekatere operacije že prestavljene 

Če torej večina slovenskih bolnišnic še čaka na razplet, kar pomeni, da s prenaročanjem, še niso začeli, so v Splošni bolnišnici Celje že odpovedali nekaj posegov, napovedanih za ponedeljek. 

Odpovedali so posege, ki ne sodijo med nujne zdravstvene storitve. Tudi če stavke v ponedeljek ne bo, bodo obveljali na novo določeni termini teh posegov. Delo na drugih področjih pa bo v tem primeru potekalo nemoteno. Bolniki, ki obvestila o prenaročanju ne bodo prejeli, bodo kljub stavki obravnavani, so sporočili z bolnišnice. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.