Zdravje > Aktualno
21 ogledov

Zdravniška stavka: Zjutraj jo bodo zaostrili, popoldne pa zamrznili

Zdravniška stavka: Zbor na UKCL Fides
Pogajalci vlade in zdravniškega sindikata Fides po enajstih dneh stavke dosegli sporazum. Glavni stavkovni odbor sindikata Fides je sklenil, da stavkovnih aktivnosti tako ne bodo izvajali do 23. januarja.

Pogajalci vlade in zdravniškega sindikata Fides so zvečer vendarle dosegli sporazum, sta po pogajanjih povedala ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc in predsednik Fidesa Konrad Kuštrin, ki bo še nocoj glavnemu odboru sindikata predlagal zamrznitev stavke za dva meseca.

Kot je za Odmeve dejala ministrica, bo ta dogovor dober tako za zdravnike, kot za bolnike, saj bo prinesel krajše čakalne dobe. Država bo priznala standarde in normative iz Modre knjige standardov in normativov zdravnikov in zobozdravnikov, ki so jo pripravili zdravniki. Zdravniki, ki bodo presegali standarde, nagrajeni. Vlada se je tudi zavezala, da bo z januarjem v DZ poslala spremenjeni zakon o plačah v javnem sektorju in poskrbela za mlade zdravnike.

Ob tem so določili kriterije, da bo lahko družinski zdravnik dobil dodatnih deset odstotkov plače, če bo opravil določene posege z določeno kakovostjo, če se bo posvetoval z zdravnikom na sekundarni zdravstveni ravni.

Dodaten denar bo za zdravnike na sekundarni ravni, če bodo med posameznimi obdobji skrajševali čakalne dobe: "To je dobro za bolnike, da bodo imeli za njih zdravniki več časa in bodo tudi prej na vrsti za obravnavo," je poudarila ministrica.

V času zamrznitve stavke bo vlada morala opraviti zaveze iz sporazuma, ki jih mora potrditi DZ. Vmes bodo tudi tekla pogajanja o spremembi kolektivne pogodbe, je še dejal prvi mož Fidesa.

Zahteve Fidesa

Fides od vlade zahteva, naj se zaveže, da bo v DZ poslala predlog spremembe zakona o sistemu plač v javnem sektorju. S spremembo zakona bi lahko tudi drugi javni uslužbenci in ne le funkcionarji presegli 57. plačni razred. Zahtevajo tudi dodatek za delo na terciarni zdravstveni ravni in vertikalna napredovanja.

Poleg tega zahtevajo dogovor, kako nagraditi zdravnike, ki za 30 ali več odstotkov presežejo standarde in normative. Po Kuštrinovih besedah so danes tudi točno določili roke, kdaj bi morale biti njihove zahteve udejanjene.

Glavni stavkovni odbor sindikata Fides je po ponedeljkovih pogajanjih z vlado sprejel sklep o zamrznitvi splošne stavke zdravnikov in zobozdravnikov ter pooblastili predsednika sindikata Konrada Kuštrina za podpis stavkovnega sporazuma z vlado, so danes sporočili iz Fidesa. Stavkovnih aktivnosti tako ne bodo izvajali do 23. januarja.

Zdravniki od 8. novembra stavkajo tako, da so omejili svoje delo na štirideset ur tedensko. To je že po nekaj dneh povzročilo težave zlasti v tistih zdravstvenih ustanovah, kjer morajo zdravniki zaradi pomanjkanja kadra delati nadure, da delo poteka kolikor toliko normalno.

V šempeterski bolnišnišnici so nam pojasnili, da je v času zdravniške stavke odpadlo že 15 odstotkov vseh naročenih obiskov.

Respiratorne bolezni so tu

urgenca | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Seveda nas je zanimalo, kakšno je stanje na naši največji urgenci. Kot smo na našem portalu že poročali, namreč na internistični urgenci v Ljubljani bolniki z napotnico nujno nedopustno dolgo čakajo na sprejem; prejšnji teden so nekateri čakali tudi po 19 ur:"Pojavlja se več pacientov z respiratornimi boleznimi, kar je za ta čas normalno. Večji priliv pacientov je v popoldanskih in večernih urah," so nam odgovorili z ljubljanskega kliničnega centra in dodali, da stanje zaenkrat še ni povezano s stavko zdravnikov.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 17
  • mrki 07:44 22.november 2016.

    zelo dobro bi bilo javno objavit spisek "teh zelo zmatranih" zdravnikov , ki še popoldan veselo , lahkotno delajo na državnih aparaturah za svoj lastni žep - FUŠANJE !!

  • crniovcar 06:53 22.november 2016.

    Za zdravnike , ki so najbolje plačani v JS se bo brez problema našlo najmanj 50 miljonov letno, za upokojence pa se bo našlo 1,15% za dvig pokojnin 2-4 evre torej, sram me je v kakšni pokvarjeni državi živim , ...prikaži več tista tako pokvarjena in oh in sploh ne demokratična YUgoslavija , je bila zlata v primerjavi se temi lopovi, ki sedaj vodijo Slovenijo.

  • Notsocommon 06:03 22.november 2016.

    Namesto, da bi stavkali tako, da ljudjem ne bi predpisovali 1000 in enega tableta, katerega jim predpisujejo zgolj zardi sponzorske pogodbe z farmacijo. Aja ne, čak...