Magazin > Lepota & telo
131 ogledov

Zdravo, a le v pravi meri

špinača Shutterstock
Tako kot ni dobro pojesti cele škatle piškotov, tudi določenih zdravih živil ne smete jesti v preobilju. Morajo biti del vašega jedilnika, a v pravi meri.

Pomaranče in paradižniki

Preveč pomaranč ali paradižnika lahko vodi do pojava refluksa, saj ti dve živili vsebujeta veliko kislin. Če prevelike količine teh živil uživamo dalj časa, to lahko povzroči stanje imenovano Barrettov požiralnik, kjer se na požiralniku pojavijo predrakave lezije. Zdravnica Gina Sam svetuje, da dnevno ne zaužijemo več kot dva obroka pomaranč ali paradižnika. Omenjenim živilom pa se morajo izogniti tisti, pri katerih je že prisoten refluks. 

Tuna v konzervi

Tuna je riba, v kateri se nahajajo visoke vrednosti živega srebra. Prevelike količine zaužitega živega srebra lahko vodijo do težav z vidom, prizadetega sluha in govora, pomanjkanja koordinacije in oslabelih mišic. Samova ne priporoča več kot tri do pet konzerv tune na teden. Predlaga tudi, da tuno nadomestite z drugimi vrstami rib, kot je na primer losos, ki nima v sebi veliko živega srebra. 

Voda

Čeprav sta voda in hidracija ključnega pomena za zdravje, lahko prekomerno uživanje vode telesu škodi. Alan R. Gaby, avtor priročnika Nutritional Medicine, pravi, da prevelike količine vode vodijo do nizke ravni natrija v krvi. Slednje lahko vodi do okvare delovanja možganov ali celo v smrt. Gaby ob tem dodaja, da je prevelik vnos vode največkrat problem, s katerim se soočajo ultramaratonci in ljudje, ki se pretirano silijo s pijačo. Če ste med njimi, lahko na preprost način preverite, ali zaužijete preveč vode. Če je vaš urin vedno prozoren, zmanjšajte količino popite vode.

Soja

Soja pospeši absorbcijo železa, kar lahko vodi do anemičnosti. Ker vsebuje estrogenu podobne sestavine, lahko dolgotrajno uživanje soje vodi tudi do raka maternice. Več o tem, ali je soja zdrava ali škodljiva, lahko preberete tukaj

Špinača

Špinača je živilo, ki je odličen vir proteinov, vlaknin ter različnih vitaminov in mineralov. Vsebuje tudi lutein, ki lahko pomaga preprečiti degeneracijo makule, ki je pogost vzrok za slab vid ali slepoto. Vendar pa špinača vsebuje tudi veliko oksalata, ki lahko pozvroči nastanek ledvičnih kamnov. Vsi, ki že imajo ledvične kamne, naj se špinači zato raje izogibajo. 

Brazilski oreščki

Previdnost pri uživanju brazilskih oreščkov je pomembna, ker vsebujejo veliko selena, ki je lahko v velikih količinah strupen. Prevelik vnos lahko povzroči izpadanje las, cepljenje nohtov, dermatitis, nevrološke nepravilnosti in v ekstremnih primerih celo smrt. Joel Fuhrman, zdravnik in avtor knjige The End of Dieting, opozarja, da brazilski oreščki v lupini vsebujejo višje količine selena, zato jih ne bi smeli zaužiti več kot deset na dan.

Puste živalske beljakovine

Če se vaša prehrana opira na meso z malo maščobami, kot so piščančja prsa, in na jajčne beljake, bi bilo pametno razmisliti o spremembi. Fuhrman opozarja, da prevelika količina živalskih beljakovin lahko prisili telo, da začne proizvajati inzulinu podoben hormon, ki spodbuja staranje in poveča tveganje za raka, še posebej raka dojk. Fuhrman zato svetuje, da v telo vnesete beljakovine s pomočjo fižola, oreščkov, semen in polnozrnatih izdelkov. 

Komentarjev 1
  • Igor Đukanović 18:43 21.avgust 2014.

    Že en sam brazilski orešček pokrije dnevne potrebe po selenu. Več res ni potrebno, čeprav je očitno pametno, če ne manjka v naši prehrani.