Šport
74 ogledov

Zdravstvene težave pri rokometaših

Dean Bombač Saša Despot
Slovenski rokometaši v Riu vadijo po začrtanem programu - tek, fitnes, dvorana. Iz rokometnega tabora pa prihaja tudi novica o lažjih trebušnih težavah Deana Bombača in Nika Henigmana, a v rokometnih vrstah zaradi tega ne delajo panike.

"Res je, da gre za manjše težave, a ne bo nič hujšega," je potrdil generalni sekretar Rokometne zveze Slovenije Goran Cvijić ter dodal, da bo za oba rokometaša poskrbel reprezentančni zdravnik Sašo Djurić.

Rokometaši, ki so se precej pritoževali zaradi prevoza v Riu, kjer je bila pot časovno res neposrečeno dolga, prostora na letalu pa zelo malo, so se medtem že povsem posvetili rokometnemu turnirju. Tam jih kot prvi nasprotnik v noči na ponedeljek čaka ekipa Egipta, še kako pomemben pa bo zadnji test na prijateljski tekmi proti Danski, ki se bo začel ob 00.30 v petek po slovenskem času.

Driska je nekaj normalnega

Trebušne težave so sicer med športniki, ki prihajajo v Rio kar pogoste. "To je nekaj normalnega za nekoga, ki prihaja z drugega konca sveta, saj se tu nahajajo insekti in bakterije na katere njihov organizem ni navajen. Najbolj ogroženi bodo športniki s severa Evrope in Amerike. Je pa ena reč, če se driska pojavi pri osebi, ki v Brazilijo pride na dopust, druga pa pri športniku, ki lahko na primer izgubi dragocene stotinke v teku na 100 metrov," je o razmerah v Riu spregovoril hrvaški zdravnik Nebojša Nikolić.

Trupel ne bo več

Kot zdravnik sicer sodeluje na največjih regatah na svetu, zato je bil eden izmed ključnih mož pri odločitvi o jadranju v zalivu Guanabara. "Po lanskih tekmah, ko je bila voda zelo onesnažena, smo pritisnili na Brazilce, da opravijo svoj del posla. Zdaj je stanje veliko boljše. Težava je v tem, da gre za zelo zaprt zaliv, vanj se izteka šest ali sedem vodotokov, tudi odpadne vode iz favel ... A večjih smeti, tudi trupel, ne bo več. Postavljene so zaščitne mreže, ki se redno čistijo, imamo ekoladje in helikopterje, ki poskrbijo za odpravo reči, ki se morda prebijejo skozi mrežo. Podatki o kakovosti vode so zdaj v redu. Včeraj smo videli morsko želvo, to pa je seveda dober znak," je 24sata.hr dejal doktor Nikolić.

Zika bo prišla v Evropo

Za konec je spregovoril še o ziki. "Nosečnicam vsekakor ne priporočamo prihoda v Rio, ostale ženske pa ne bi smele postati noseče še vsaj pol leta, moški pa bi morali v tem obdobju prakticirati seks z zaščito. Zdaj je stopnja pikov komarjev najmanjša, a pojavili se bodo posamezni slučaji. Po igrah bo vsekakor zika prišla tudi v Evropo."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.