Slovenija
4 ogledov

Drsimo proti stanju pred vključitvijo v EU

Kakovost zdravstvenih sistemov EHCI
Bolnikom bi bilo treba izboljšati dostop do zdravstvenih evidenc in drugega mnenja ter omogočiti naročanje preko spleta.

Slovenski zdravstveni sistem se po kakovosti uvršča v evropsko povprečje, a je glede na poročilo EHCI (Euro Health Consumer Index 2014) padel za dve mesti. Vrh lestvice še zmeraj zaseda Nizozemska, ki je zbrala 898 od možnih 1000 točk, sledijo ji Švica, Norveška, Finska in Danska. Slovenija je sicer v primerjavi z letom poprej zbrala dve točki več, kar pa ni preprečilo njenega zdrsa na lestvici držav. Raziskava vključuje 36 držav in Škotsko.

"Kljub manjši porabi za zdravstveno varstvo v številnih državah se splošna uspešnost zdravstvenega varstva še naperj izboljšuje," pojasnjuje Arne Bjornberg, izvršni direktor organizacije Health Consumer Powerhouse (HCP) in vodja raziskave. V prvotni raziskavi iz leta 2006 je samo ena država dosegla več kot 800 točk od možnih 1000. V letu 2014 je bilo devet takšnih držav, ki so se uvrstile med najbolj uspešne na področju zdravstvenega varstva.

Pričakovanj Slovenija ni upravičila

Pred desetimi leti, ko je bilo ocenjevanje EHCI izvedeno prvič, je Slovenija dajala vtis vzjajajoče srednjeevropske zvezde, toda ta pričakovanja se v splošnem niso upravičila, ugotavljajo v poročilu. "Zdi se, da se je nekoč pozitiven trend večje vloge bolnikov v zdravstvenem varstvu zaustavil. A kljub temu se lahko Slovencina področju preventivnega zdravljenja nadejajo dobrih zdravstvenih rezultatov, nad nivojem Avstrije in na nivoju Nizozemske ter Francije."

"Ker Slovenija izgublja svoj položaj na področju večje vloge bolnikov v zdravstvenem varstvu in dostopa do zdravstvenih storitev, obstaja nevarnost, da bo nazadovala do stanja, ki je vladalo pred priključitvijo EU," opozarja Bjornberg. Slovenija bi si morala aktivno prizadevati, da bi dosegala trende uporabniku prijaznih storitev, ki veljajo v srednji Evropi in ki kažejo zelo dobre rezultate.To pomeni, da bo bolnikom treba izboljšati dostop do zdravstvenih evidenc in drugega mnenja.

Za začetek naročanje preko spleta

Dober začetek, na primer, so e-zdravstvene storitve, ki bolnikom omogočajo naročanje preko spleta. Od leta 2013 se pacienti soočajo z vse daljšimi čakalnimi vrstami, kar je pooceni EHCI zaskrbljujoč signal. K preventivnemu zdravljenju sladkorne bolezni bi veliko pripomogla tudi boljši nadzor nad meritvami krvnega tlaka in večje omejevanje kajenja.

Raziskava EHCI temelji na kombinaciji različnih javnih statistik, raziskavah pacientov in neodvisni raziskavi, ki jo izvaja Health Consumer Powerhouse Ltd, švedsko podjetje v zasebni lasti, ki se ukvarja z merjenjem uspešnosti zdravstvenega varstva v Evropi in Kanadi. Z donacijami sta jo leta 2014 podprla belgijska Medicover S.A. in fundacija New Direction Foundation.

Komentarjev 2