Slovenija
31 ogledov

Predlagajo umik strategije upravljanja

Združena levica Anže Petkovšek
Združena levica predlaga umik strategije upravljanja.

Odbor DZ za finance in monetarno politiko ima danes na dnevnem redu več zelo odmevnih zakonodajnih tematik. Člani bodo skušali najti dvotretjinsko večino za izvedbeni zakon o fiskalnem pravilu in se prebiti skozi predloga zakonske podlage za uvedbo davčnih blagajn ter strategije upravljanja državnih naložb.

Združena levica je predlagala umik strategije upravljanja z državnim premoženjem s točke dnevnega reda odbora za finance in monetarno politiko. "Na današnji seji odbora za finance in monetarno politiko želi vlada, ki je v prvih devetih mesecih svojega mandata ni naredila skoraj nič, skozi parlamentarno proceduro spraviti šest zakonov iz področja financ, med drugim tako zahtevne in kontroverzne zakone kot so zakon o fiskalnem pravilu, zakon o davčnem postopku (davčne blagajne) in strategijo upravljanja z državnim premoženjem," je v sporočilu za javnost zapisala Združena levica. "Vse te zakone, ki so povrh tega slabo pripravljeni, bodo v koaliciji poskusili sprejeti na današnji maratonski seji brez ozira na transparenost in demokratični postopek."

V Združeni levici želijo, da se točka z dnevnega reda umakne do takrat, ko bo strategija vsebovala vse z zakonom predpisane elemente: "Prav pomanjkanje vsebin določenih v 4., 11. in 28. členu zakona o SDH, je glavni razlog za predlog umika točke iz dnevnega reda," so zapisali v sporočilu za javnost. "V predlagani strategiji ni nobene strategij razen tiste, kako privatizirati kar se da veliko. V strategiji v celoti umanjkajo zahtevani nefinančni cilji - cilji zaposlenosti, regionalnega, okoljskega in socialnega razvoja."

Zavarovalnica Triglav strateška

V zvezi s strategijo naložb je koalicija strla trd oreh statusa naložbe v Zavarovalnici Triglav, tako da je zanjo pričakovati zadostno podporo.

Največ neznank je glede izvedbenega zakonu o fiskalnem pravilu, ki bo omogočil proračunsko načrtovanje v skladu z leta 2013 sprejeto spremembo ustave.

Težave s fiskalnim pravilom

DZ s sprejemom zakona močno zamuja, še vedno pa ni jasno, če bo deležen zadostne podpore. Potem ko ga je DZ januarja skoraj soglasno poslal v nadaljnjo obravnavo, so odtlej potekala usklajevanja znotraj koalicije in z NSi ter ZaAB.

Davčne blagajne

Bolj gotova je podpora zakonski podlagi za davčne blagajne, je pa tudi tu vloženih veliko dopolnil. Glede določila o sankcioniranju potrošnikov, ki ne vzamejo računa, z globo od 40 do 400 evrov, koalicija predlaga omejitev globe na 40 evrov, opozicijski SDS in ZaAB pa črtanje tega določila.

Komentarjev 4
  • dragec 21:22 23.junij 2015.

    Potem ukinimo SSDSS,saj je polna komunjar, najslabše vrste

  • Avatar čavez
    čavez 17:23 23.junij 2015.

    Vlada v 25 letih ni naredila nič, razen da nas je pokradla.

  • Bond 17:14 23.junij 2015.

    Predlagam umik stranke iz parlamenta in prepoved delovanja komunističnih strank.Enkrat komunizem, nikoli več komunizem!