Slovenija
28 ogledov

DL jasna: Janša mora oditi

Državljanska lista
1/2
Saša Despot
Po več urah razprave je svet koalicijske Državljanske liste poenotil stališča in pozval premierja Janeza Janšo, naj v 10 dneh odstopi ali pa v državni zbor vloži predlog za glasovanje o zaupnici.

Če pogoji ne bodo izpolnjeni, DL ne bo več članica koalicije, je bil jasen Gregor Virant. Sami sicer zaupnice ne bodo podprli. "Zavedamo se, da bi ob neodstopu Janeza Janše nastala politična kriza. A to bi bila izključno odgovornost Janeza Janše," je Virant vnaprej preložil odgovornost za prihodnje dogodke.

"Za DL je ključnega pomena, da se uspešno izvajanje reform, ki poteka na podlagi koalicijske pogodbe, nadaljuje. Zato od SDS kot najmočnejše koalicijske partnerice pričakujemo, da v razumnem roku predlaga novega mandatarja. Takšno ravnanje bi omogočilo nadaljnji obstoj koalicije in vlade, preprečilo politično nestabilnost in omogočilo učinkovito nadaljnje izvajanje koalicijske pogodbe," so zapisali v sklepih po današnjem svetu.

Ni vse v ekonomiji

Minister Senko Pličanič meni, da bi bilo dobro, da bi Janša in njegova stranka zmogla ta korak in predlagala drugega mandatarja, saj bi to omogočilo nadaljevanje reform.

Finančni minister Janez Šušteršič pa je dejal, da se je v času te vlade naredilo ogromno na njegovem področju, vendar pa "ves svet ni samo ekonomija, kredibilnost te države ne sloni samo na gospodarstvu in njeni ekonomski politiki".

Virant je prepričan, da bi DL na morebitnih predčasnih volitvah dosegla dober rezultat. Meni, da je  tako politično prečiščenje, ni previsoka cena za nekajmesečni zastoj pri vladnem deli.

Glede informacije, da se je drugi "grešnik" iz poročila protikorupcijske komisije in prvak PS Zoran Janković odločil svoj položaj v stranki zgolj zamrzniti, pa je Virant dejal, da to ni dovolj in da morata oba odstopiti z vseh javnih funkcij.

"Nekaj smrdi"

Poslancu Bojanu Starmanu pa se zdi škoda, da bi se po nekaj zelo pomembnih odločitvah za državo, ki jih je ta vlada sprejela, spet prepirali. Glede poročila protikorupcijske komisije pa je dejal, da "teh poročil poznamo celo vrsto in tudi tukaj marsikaj smrdi". Starman je sejo zapustil predčasno in ni glasoval o sklepih.

Virant je v torek objavljene ugotovitve Komisije za preprečevanje korupcije ocenil za tako obremenjujoče, da terjajo odstop tako premierja Janše kot ljubljanskega župana Jankovića z javnih funkcij. Po njegovem mnenju je nesprejemljivo, da omenjena ne spoštujeta zakona glede poročanja o premoženju in da komisiji nista znala pojasniti izvora premoženja.

Žogica sedaj na Janševi strani

V javnosti se preigravajo različni scenariji, od obstoja koalicije do predčasnih volitev. Tehnična vlada v koaliciji nima podpore, zato se omenja možnost, da bi SDS, ki je izrekla zaupnico Janši, pozvali k vnovičnemu razmisleku, naj predlaga novega mandatarja v okviru obstoječe koalicije. Janša je sicer koalicijske partnerice pozval k čimprejšnji odločitvi glede nadaljnjega sodelovanja v vladi, odgovor naj bi pričakoval do ponedeljka.

V SLS, ki z DeSUS in DL tvori neformalni trojček znotraj koalicije, pravijo, da si bodo za premislek vzeli dovolj časa. Tudi iz NSi po začetni podpori Janši prihajajo besede, ki nakazujejo, da se vez z Janšo vendarle krha.

Komentarjev 50
  • Senior 18:22 14.januar 2013.

    Janša ne odstopi zato, ker čaka, da mu bodo pomagali iz ozadja Pahorjevi angelčki! Ha, ha....

  • Scott 03:41 13.januar 2013.

    Traparije pišete ali pa se sprenevedate mirko.?Zakaj so potem vmes računi za 9€?

  • Scott 03:37 13.januar 2013.

    Mahi;ste tudi vi homoseksualno usmerjeni,da to podpirate?