Svet
23 ogledov

Že druga nesreča letos

Malaysia Airlines malezijsko letalo želje prošnje potniki Reuters
Strmoglavljenje malezijskega letala nad Ukrajino je druga nesreča letalske družbe Malaysia Airline letos. Marca je izginilo letalo s 239 potniki.

Strmoglavljenje malezijskega letala blizu meje z Rusijo je že druga nesreča malezijskega letala v zadnjih 131 dneh.

Letalo skrivnostno izginilo 

Marca je skrivnostno izginilo potniško letalo boeing 777-200 ER letalske družbe Malaysia Airline, ki je letelo iz malezijske prestolnice Kuala Lumpur v kitajsko glavno mesto Peking. Na krovu je bilo 239 potnikov. Letalo je izginilo, ko je letelo južno od Vietnama. Podatki radarja so pokazali, da obstaja možnost, da je letalo tik pred izginotjem obrnilo in se začelo vračati proti Kulala Lumpurju.

Malezijske oblasti letalo iskale na 60 tisoč kvadratnih kilometrih Indijskega oceana, vendar ostankov niso našli. Prav tako niso našli črnih skrinjic.

Današnja letalska nesreča bo za Malaysia Airlines nov finančni udarec. Letalski družbi po marčevskem izginotju potniškega letala grozijo milijonske tožbe sorodnikov ponesrečenih, ki družbi očitajo, da ni poskrbela za vse varnostne ukrepe s katerimi bi nasrečo lahko preprečili ter, da noče izdati informacij o tem, kako so se v družbi na nesrečo v prvih trenutkih sploh odzvali.

Američani opozarjali 

Ameriška Zvezna uprava za letalstvo ZDA je aprila izdala opozorilo in družbi American Airlines svetovala, da se izogne zračnemu prostoru nad Krimom, Črnim morje in Azovskim morjem saj od ukrajinskih in ruskih kontrol zračnega prometa prihajajo nasprotujoča navodila. Ni pa znano, ali je opozorilo izdala tudi malezijska uprava za letalstvo.

Odziv ameriške borze 

Na današnjo nesrečo malezijskega letala se je takoj odzval tudi ameriška borza. Wall Stret je zabeležili rekorden padec indeksov. Zaradi zaostrovanja razmer v Ukrajini - v ukrajinskem notranjem ministrstvu trdijo, da naj bi bilo letalo sestreljeno s protizračnim raketnim sistemom, ki ga je proruskim separatistom na vzhodu Ukrajine dostavila Rusija - so s padci ideksov poslovanje zaključile tudi evropske borze.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.