Slovenija
11 ogledov

Že jutri o davku v parlamentu

slovenija 18.04.13. socialna stanovanja Maribor, Poljane, bloki, foto: nino verd Nino Verdnik
Amandmaji. V zadnjem trenutku, a na ministrstvu jih še skrivajo. Nasprotniki. Prirejajo javne tribune, zbirajo podpise in obljubljajo ustavno presojo.

Prihodnji teden bodo poslanci na izredni seji po nujnem postopku sprejemali zakon o davku na nepremičnine. Kdaj točno in kako dolgo bodo o njem razpravljali, bo jasno v petek, ko bo tudi prvo soočenje poslanskih mnenj na seji odbora za finance in monetarno politiko.

A le nekaj dni pred sprejemanjem zakona, ki naj bi po prvotnih načrtih vlade v proračunsko blagajno prihodnje leto prinesel 205 milijonov evrov, amandmajev vlada še ni razkrila. Sprejeli so že dopolnilo k proračunu za prihodnje leto, ki se med drugim opira na prihodke od nepremičninskega davka, in sicer da bo zaradi kompromisov pri njem v državni blagajni 12,6 milijona evrov manj. Ni pa jasno, katere oprostitve in kako so bile pri tem upoštevane.

Amandmaji še v predalih

Tik pred prazniki je namreč Desus dosegel, da bodo prvo leto stanovanjske nepremičnine obdavčene na podlagi 80 odstotkov ocenjene vrednosti, drugo leto na podlagi 90 odstotkov in šele leta 2016 od celotne posplošene tržne vrednosti. Hkrati pa še ni jasno, kako bodo od prihodnjega leta obdavčene nepremičnine, ki imajo status kulturnega spomenika. Zadnja objavljena različica zakona zanje predvideva oprostitev plačila davka, na ministrstvu za kulturo, kjer to podpirajo, pa pravijo, da je takih nepremičnin 8.350. Med njimi so tudi visoko ocenjene stanovanjske in turistične nepremičnine.

Na ministrstvu za finance so že zatrdili, da bodo amandmaje pripravili do obravnave zakona v parlamentu, a naj bi jih v obravnavo jutri vložile koalicijske poslanske skupine. "Vsebina amandmajev je še predmet koalicijskega usklajevanja," pravijo v Pozitivni Sloveniji.

Po jutrišnjem odboru za finance je zvečer že sklicana nujna seja odbora za kmetijstvo, gozdarstvo, prehrano in okolje. Poslanci SLS so namreč zahtevali, naj pet parlamentarnih odborov razpravlja o posledicah zakona še pred sprejemom. Kmetijski je sklican, ker ga vodi njihov poslanec Jakob Presečnik, po poslovniku pa je mogoče, da bodo preostali šele po sprejemu zakona prihodnji teden.

Ena davek, dve peticiji

Kljub napovedanemu sprejemu davka je končna usoda davka še negotova. Za začetek se mu po napovedih sogovornikov na včerajšnji javni tribuni v Ljubljani, ki so jo organizirali prvopodpisniki prve peticije proti davku, obeta veto državnega sveta. To pomeni, da bodo morali poslanci zakon še enkrat potrjevati z absolutno večino. Ti predstavniki obrtne in kmetijsko-gozdarske zbornice, lastniki gozdov, zadružniki, Združenje občin Slovenije in drugi so sicer pod svojo peticijo samo na spletu že zbrali več kot 21 tisoč podpisov, podpise pa zbirajo tudi na terenu. Nameravajo jih poslati poslancem, vladi in celo v Evropski parlament, vendar z njimi ne bodo mogli zahtevati referenduma, saj na njem ni več dovoljeno odločati o davkih.

Prizadevali pa si bodo vsaj za ustavno presojo; zaradi posega v financiranje lokalni skupnosti bi občine lahko dokazale pravni interes. V drugem združenju, Skupnosti občin Slovenije, so se sicer odločili za svojo peticijo – do zdaj so zbrali slabih sto podpisov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.