Svet
9 ogledov

Že šesta žrtev: Janukovič ponudil kompromis

Ukrajina Kijev protesti zažgan avtobus
1/10
EPA
Predsednik Ukrajine in opozicijski voditelji skušajo umiriti napeto situacijo v državi. Umrl že šesti protestnik.

Ukrajinski predsednik Viktor Janukovič se je danes vnovič sestal s predstavniki opozicije, Vitalijem Kličkom, Arsenijem Jacenjukom ter Olegom Tjanjbokom. Po poročanju tujih tiskovnih agencij je Janukovič Jacenjuku ponudil položaj premiera, Kličku pa mesto namestnika premiera, pristojnega za humanitarne zadeve.

"Če se bo Jacenjuk odločil prevzeti položaj, bo sprejeta odločitev o odstopu vlade," je dejala pravosodna ministrica Olena Lukaš. "Predsednik je prepričan, da bo sodelovanje z opozicijo pripomoglo k enotnosti države in izvedbi nujnih reform," je dodala.

Luč na koncu tunela

Janukovič je tudi obljubil, da bo razmislil o spremembah ustave, ki trenutno predsedniku države daje velika pooblastila. Po navedbah Lukaševe naj bi se dogovorili tudi, da bodo z ulic Kijeva postopoma odšli tako protestniki kot varnostne sile. Opozicijski voditelji se doslej še niso odzvali.

Pred srečanjem je ukrajinski notranji minister Vitalij Zahračenko dejal, da zadnji dnevi kažejo, da krize ne bo mogoče rešiti na miren način, protestnike pa je obtožil, da ne obvladujejo radikalov v svojih vrstah in da kopičijo orožje.

Podpora po Evropi  

V noči na soboto so iz Kijeva poročali o občasnih spopadih demonstrantov in varnostnih sil, vendar hujših neredov ni bilo.

So se pa protesti medtem razširili tudi na vzhod in sever Ukrajine, kjer je predsednik Janukovič močnejši kot v Kijevu in na zahodu države. Demonstracije v podporo ukrajinski opoziciji so bile danes tudi v več evropskih mestih, med drugim v Parizu, Varšavi in Vilniusu.

Po trditvah opozicije že šesta žrtev

Ukrajina Kijev protesti | Avtor: EPA EPA
Demonstranti tudi danes še vedno zasedajo upravno poslopje v Lvovu na zahodu Ukrajine, še poročajo tuje tiskovne agencije. Danes so v Ukrajini zabeležili še eno, po trditvah opozicije že šesto smrtno žrtev protestov. Gre za protestnika, ki je bil huje ranjen v sredo, danes pa je v bolnišnici umrl.

Ukrajinski predsednik je za prihodnji teden obljubil preoblikovanje vlade, razpravo o spremembah sporne zakonodaje, namenjene zatrtju protestniškega gibanja, in amnestijo za priprte protestnike, ki niso zagrešili hujših kaznivih dejanj. A opozicija vztraja, da mora odstopiti sam Janukovič.

Preteklo nedeljo spet zavrelo

Množični protesti v Ukrajini so se začeli že konec novembra, potem ko Janukovič pod pritiskom Rusije ni podpisal pridružitvenega sporazuma z EU. Decembra in v začetku januarja so nato postopoma izgubljali zagon, nato pa so znova s polno silo izbruhnili minulo nedeljo, potem ko je prejšnji teden parlament na sporen način potrdil novo zakonodajo, namenjeno zatrtju protestnega gibanja. Opozicija zahteva njeno razveljavitev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.