Slovenija
121 ogledov

Že tretje leto prazen

Cetore nad Izolo Suzana Kos
Objekt, ki je zrasel s pomočjo denarja davkoplačevalcev, dobil odločbo o rušenju.

Skoraj dva milijona evrov vreden kompleks v Cetorah nad Izolo, zgrajen, da bi v njem zdravili zasvojence, že tretje leto sameva, potem ko so center pred tremi leti zapustili zadnji odvisniki. Odgovorni se namreč niso sposobni dogovoriti o lastniških deležih, spor pa je pripeljal tako daleč, da je gradbena inšpekcija izdala odločbo o rušenju, saj zgrajeni objekt ni skladen z gradbenim dovoljenjem.

Hkrati pa se je Občina Izola prek koprskega okrožnega sodišča odločila doseči, da bo njenih več kot 470.000 vloženih evrov v objekt v zemljiški knjigi ovrednotenih na več kot desetodstotni lastniški delež. "Želimo, da je lastniški delež primeren našemu vložku; ko bo zemljiškoknjižno stanje usklajeno z dejanskim, se bomo pogovarjali o namembnosti objekta," poudarjajo na občini. "Dokler ne bo določen naš lastniški delež, se ne bomo ukvarjali z usklajevanjem odstopanj objekta od izdanega gradbenega dovoljenja; odstopanja sicer niso velika. Za odločbo o rušenju vemo, upajmo, da ga ne bo, dokler se naš spor ne reši," dodajajo.

Interesi za objekt

"Žalosten sem, kaj naj rečem drugega," komentira Milan Štuva iz Društva za pomoč zasvojencem od nedovoljenih drog Drevo življenja. Zapletati se je sicer začelo že s prihodom Tomislava Klokočovnika na mesto izolskega župana, ki je trdil, da je bil denar za objekt iz proračuna občine nakazan brez ustrezne dokumentacije.

"Interesov okoli objekta se je nabralo veliko; Klokočovnik je v teh prostorih hotel imeti center za rehabilitacijo po operacijah srca. Poslali so nam inšpekcijo, ki je ugotovila, da je gradnja neskladna z gradbenim dovoljenjem, a ko smo želeli zadeve urediti in papirje uskladiti, se občina na to ni odzvala. Inšpektor nam je nato naložil rušenje, vmes pa je prenehal veljati še občinski odlok, ki je omogočal izjemne gradnje na kmetijskih zemljiščih – po njem je zrasla tudi zloglasna kmetija Bužekijan," dodaja Štuva.

Ponudba neuspešna

Potem ko so objekt zapustili zasvojenci, je Peter Bossman, predsednik društva, sicer pa piranski župan, predlagal, da bi v njem zdravili zapornike, ki so zasvojeni z drogami, a na upravi za izvrševanje kazenskih sankcij predloga niso sprejeli.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.