Slovenija
42 ogledov

Že več kot deset tisoč opominov brez papirja

slovenija 01.06.2010 nova poloznica, placilni nalog, foto: Bostjan Tacol Boštjan Tacol
Finančna uprava je že več kot deset tisoč opominov poslala izključno prek sistema e-Davki. Podatka, koliko ljudi jih tam ni videlo in jih ni prebralo, nimajo.

Od 1. septembra dalje dacarji pravnim osebam in samostojnim podjetnikom ne pošiljajo več papirnatih opominov, ampak jih vročijo prek e-Davkov. V dveh tranšah so tako odposlali že 10.061 opominov, elektronski opomin pa je prejelo 6.288 samostojnih podjetnikov, 3.040 podjetij ter 150 fizičnih oseb, ki so se lahko za elektronsko opominjanje same prijavile. Seštevek ni enak 10.061, ker je lahko kdo izmed njih prejel dva opomina. 

Koliko opominov so prejemniki v e-Davkih opazili in prebrali, na Finančni upravi ne vedo, saj tega podatka ne spremljajo, prav tako je še prezgodaj, da bi o učinkovitosti opominjana v e-Davkih sodili na njihovem učinku. Po papirnatem opominu je dolg poravnalo skoraj tri četrtine zavezancev. 

Opomnika po elektronski pošti ni naročil skoraj nihče

Zavezanci lahko sicer v e-Davkih vnesejo tudi elektronski naslov, na katerega želijo prejeti obvestilo, da so dobili opomin, a je to storila manj kot petina vseh, ki so že dobili elektronske opomine.

Opomin se sicer med obvestili v e-Davkih pojavi na prvem mestu z odebeljenimi črkami, dokler ga uporabnik ne prebere, med obvestili pa ostane 30 dni. Na finančni upravi pravijo, da napak v funkcionalnosti eVročanja opominov niso zasledili. 

Komentarjev 1
  • tecumseh_1975 09:08 17.september 2014.

    Spet en veleumotvor naši dacarjev zaradi katerega bo na koncu samo sranje. 100% sem da nihče od prejemnikov do sedaj niti ni slišal da so na FURS-u začeli s tem projektom. Zato pa se tudi ni nihče naročil na opomnik.