Slovenija
12 ogledov

Zelena luč za poljansko obvoznico

Protest v Škofji Loki Anže Petkovšek
Revizijska komisija je zavrnila pritožbi glede poljanske obvoznice, tako da se bo gradnja lahko nadaljevala.

Cesta, ki bo razbremenila mestno središče Škofje Loke in olajšala pot proti Poljanski dolini, bo tako vendarle lahko končana do konca leta 2015 in sofinancirana iz evropskih sredstev.

Kot so danes sporočili z Direkcije RS za ceste, je Državna revizijska komisija za revizijo postopkov oddaje javnih naročil v torek sprejela odločitev, da kot neutemeljena zavrne oba zahtevka za revizijo na izbor izvajalca, ki sta ju dala dva neizbrana izvajalca iz Bosne in Hercegovine Euro-Asfalt in Integral Inženjering s partnerjem splošno gradbeno družbo Gorenjc.


Vlagatelja obeh revizijskih zahtevkov sta navajala, da po njihovi presoji izbrana ponudba Gorenjske gradbene družbe ne izpolnjuje referenčnega pogoja, zato sta naročniku predlagala razveljavitev odločitve o izbiri izvajalca. Direkcija je najprej oba zahtevka sama zavrnila kot neutemeljena, postopek pa se je avtomatično nadaljeval pred Državno revizijsko komisijo, ki je pritrdila direkciji.

Pogodba z izvajalcem še ta teden

Po letu in pol truda z javnimi naročili za izbor izvajalca, ki bi dokončal drugo in tretjo etapo poljanske obvoznice, je tako izvajalec vendarle pravnomočno izbran. Poljansko obvoznico naj bi za 22,19 milijona evrov skupaj s partnerjema OHL ŽS in Iskra Sistemi dokončala Gorenjska gradbena družba, ki izvaja dela tudi na prvi etapi obvoznice.

Evropska sredstva le ne bodo izgubljena

Po številnih težavah pri izboru novega izvajalca za dokončanje obvoznice, se je v Škofji Loki že pojavil strah, da cesta ne bo končana do konca leta 2015 in bodo evropska sredstva zanjo izgubljena. V direkciji so namreč opozorili, da morajo z izvajalcem, če naj bi ta zahtevna dela dokončal do konca leta 2015, pogodbo podpisati še pred koncem letošnjega leta.

Župan: Brez te ceste Škofja Loka ne more dihati

Odločitve revizijske komisije so skupaj s škofjeloškim županom Mihom Ješetom zelo veseli. Kot je dejal Ješe, bo Škofja Loka vendarle dobila to "prepotrebno cesto, brez katere ne more dihati". Sam je sicer takšno odločitev komisije pričakoval. Kot je pojasnil, pa so v zadnjem obdobju preučevali še eno pravno možnost oziroma ukrep, ki bi jim tudi v primeru drugačne odločitve komisije omogočil sklenitev pogodbe in nadaljevanje gradnje.

Komentarjev 1
  • Žurnalček 10:45 18.december 2013.

    Sedaj pa iztožiti zamudo pri gradnji od neuspelih pritožnikov , pa bo v SLO hitro mir , pri javnih naročilih !