Slovenija
16 ogledov

Zelena luč za privatizacijo

Alenka Bratušek Anže Petkovšek
Vlada, ki opravlja tekoče posle, je spremenila sklep o privatizaciji, ki se tako lahko nadaljuje. Želijo pa, da SDH preveri obliko vložka Agrokorja v Mercator.

Na predlog Slovenskega državnega holdinga (SDH) je vlada spremenila sklep, s katerim je tik pred volitvami zamrznila proces privatizacije. Proces privatizacije se tako nadaljuje. 

Ima pa vlada nekaj predlogov za SDH. Upravi SDH tako predlagajo, da preveri obliko vložka Agrokorja v Mercator in skladnost tega vložka s predhodno podanimi zavezami prevzemnika. Ravno tako predlaga upravi SDH, da v najkrajših mogočih predpisanih rokih skliče izredno skupščino Nove Ljubljanske banke (NLB) in popolni sestavo nadzornega sveta NLB.

Vlada je hkrati naložila ministrstvu za finance, da v sodelovanju s SDH do začetka septembra pripravi pregled pogojev prodaje kapitalskih naložb v državah EU, in sicer predvsem z vidika nefinančnih zavez (poleg cene tudi pogoje zaščite obstoječih delovnih mest in razvoj novih delovnih mest, strategije bodočega razvoja družbe, prenos znanj in najboljših praks...).

Želela je pisno zagotovilo

Vlada je pred volitvami presenetila s sklepom, da SDH do imenovanja nove vlade ne sme zaključiti nobenega postopka privatizacije in tudi ne začeti novih, kar je v javnosti sprožilo številne polemike.

Nadzorni svet SDH je pridobil pravni mnenji, na podlagi katerih je ocenil, da je sklep o zamrznitvi privatizacijskih postopkov nezakonit, zato je vladi predlagal, da ga popravi oz. dopolni. Bratuškova je v četrtek dejala, da od SDH želi pisno zagotovilo, da s samimi privatizacijskimi postopki "ni nič narobe", da ni nobenih sumov korupcije oz. kaznivih dejanj.

Naslednji korak bo sprejem strategije upravljanja z državnimi naložbami, ki bo vsebovala tudi klasifikacijo naložb na portfeljske, pomembne in strateške. Ta bo potem podlaga za nadaljnje delovanje SDH. Finančno ministrstvo je osnutek strategije že pripravilo, končna odločitev o njej pa bo padla na pleča nove vlade in novega sklica DZ.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.