Slovenija
76 ogledov

Zelena luč za prodajo NLB

Slovenija, Ljubljana, 09.01.2012. Nova Ljubljanska banka d.d. - NLB. Foto: Uros Slovenija, Ljubljana, 09.01.2012. Nova Ljubljanska banka d.d. - NLB. Foto: Uros
Nadzorni svet Slovenskega državnega holdinga je dal soglasje za prodajo NLB.

SDH in NLB sta danes po soglasju nadzornikov SDH k začetku prodajnih postopkov objavila namero za prvo javno ponudbo (IPO) delnic na ljubljanski in londonski borzi. Ponudba se bo nanašala na najmanj 50 odstotkov NLB, zaključena pa naj bi bila do sredine junija, je danes prek spletne strani Ljubljanske borze objavila NLB.

Malim vlagateljem deset odstotkov banke

 

 Na začetku bodo malim vlagateljem v Sloveniji v nakup ponudili 10 odstotkov delnic NLB, nato pa 90 odstotkov delnic še institucionalnim vlagateljem. Prodajalec bo na koncu delnice prerazporedil iz institucionalne tranše v tranšo za male vlagatelje ali obratno, odvisno od količine vpisov v posamezni tranši, je razvidno iz objavljene namere za IPO delnic NLB.

Lidija Glavina | Avtor: mediaspeed mediaspeed

 
"Ponosni smo, da smo prišli do te točke v strategiji upravljanja kapitalskih naložb države. NLB je dosegla velik napredek pri svoji poslovni uspešnosti s ponovno vzdržno dobičkonosnostjo ter izboljšano kakovostjo sredstev, zato menimo, da je pripravljena na novo obdobje delovanja v zasebni lasti," je ob tem dejala predsednica uprave Slovenskega državnega holdinga (SDH) Lidia Glavina.
 
Predsednik uprave NLB Blaž Brodnjak pa je izrazil zadovoljstvo nad ponujeno priložnostjo, da uprava banke lahko popelje NLB v naslednjo fazo razvoja kot družbo v mednarodni lasti. "V zadnjih nekaj letih nam je uspelo doseči dobre rezultate in veselimo se novega obdobja po zaključeni privatizaciji, ko bomo lahko še naprej prispevali k večji vrednosti za vse naše deležnike," je dejal ob objavi namere za prodajo NLB.
 
Prodajo 75 odstotkov minus ene delnice banke, h kateri se je država zavezala leta 2013 v zameno za soglasje Evropske komisije k sanaciji banke z državno pomočjo, vodi SDH. Danes so zeleno luč za to prižgali nadzorniki holdinga. Ti so o tem odločali po tistem, ko je država minuli teden dobila soglasje Evropske komisije, da banko proda v dveh korakih.
 
Kot je danes pojasnil prvi nadzornik SDH Damijan Belič, se namera za prodajo delnic NLB nanaša na najmanj 50 odstotkov banke in največ 75 odstotkov minus ena delnica. Če bo interes vlagateljev dovolj velik in za ustrezno ceno, bi lahko že v tokratnih postopkih prodali med 50 in 75 odstotki (minus ena delnica) banke. Sicer pa ima država soglasje komisije, da najmanj polovico banke proda do konca tega leta, ostalo do konca prihodnjega.
 
Svetovalec SDH pri prodaji je Deutsche Bank, podružnica London, ki deluje kot edini globalni koordinator in skupaj z J.P. Morgan in UBS kot skupni vodilni organizator. Wood & Company Financial Services deluje kot sovodilni organizator in NLB kot domači sovodilni organizator. Objavi namere za IPO navadno v približno dveh tednih sledi objava prospekta za IPO z razponom cene za delnico banke.
 

V treh mesecih 82 milijonov evrov dobička

NLB je minuli petek objavila četrtletne rezultate. Skupina je v prvih treh mesecih leta ustvarila 81,6 milijona evrov čistega dobička, kar je 56 odstotkov več kot v enakem obdobju lani in več kot dve tretjini lanskega skupnega rezultata. Matična banka pa je v tem obdobju ustvarila 58,9 milijona evrov čistega dobička, kar je 39 odstotkov več kot v enakem obdobju lani in praktično toliko, kot je znašal lanski dobiček.
 

Skupina deluje v Sloveniji in na trgih Bosne in Hercegovine, Kosova, Makedonije, Črne gore in Srbije. NLB, katere bilančna vsota predstavlja 67 odstotkov bilančne vsote skupine, ima v Sloveniji 23,7-odstotni tržni delež in bazo komitentov, ki je konec marca zajemala več kot 47.000 pravnih oseb in prek 751.000 fizičnih oseb. Ima 2873 zaposlenih. Skupina ima 356 poslovalnic, od tega 113 po Sloveniji. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Žurnalček 18:11 16.maj 2017.

    A vi res mislite , da imajo slovenci beton namesto možgan in spomina ! Kdo vam bo še enktrat šel na led , kot smo šli "Bančniku leta" Bajuku , ki je potem nastavil tako upravo , da ste vse ...prikaži več naše vložke POKRADEL in razglasili stečaj NKBM !! Ste tam na DTB prednoi so vas zaposlil naredili test inteligence al so vam samo verjel na lepe oči !