Svet
12 ogledov

Železničarji ustavili javno življenje

vlak DB
1/4
EPA
Nemčijo je močno prizadela stavka železničarjev: vozi le tretjina vlakov na dolge razdalje.

V nedeljo so nemški železničarji najavili stavko, ki bo predvidoma trajala kar šest dni. Že prvi dan prihaja v Nemčiji do velikih težav in zmede. Ukinitev dveh tretjin vlakov na dolge razdalje je povzročila tudi kaos na cestah. V Severno Porenje-Vestfaliji je že kar 200 kilometrov zastojev na cesti.

Posebno prizadeti mesti Leipzig in Dresden

Na svoji spletni strani so nemške železnice DB objavile nadomestni vozni red, ki naj bi milijonom dnevnih migrantov zagotovil, da pravočasno pridejo na svoje službeno mesto. Nadomestni promet po informacijah DB teče gladko.

Stavka je še posebej prizadela Leipzig in Dresden, kjer vozi le 85 odstotkov regionalnih vlakov. V Berlinu vozijo vsi tramvaji v intervalih po dvajset minut, na Bavarskem pa železniško postajo zapusti le vsak drugi vlak.

Že osma stavka v letošnjem obdobju pogajanj

Stavka je bo informacijah Spiegla najdaljša v zgodovini podjetja DB in že osma stavka v okviru letošnjih pogajanj med sindikati in vodstvom DB o zviševanju plač. V Nemčiji pa se tudi  bojijo dolgotrajnih posledic, saj bo stavka državo oškodovala za 750 milijona evrov. Posledično bo stavka vplivala tudi na rast nemškega BDP in ga znižala za 0,1 odstotne točke.

Komentarjev 1
  • mph 11:46 05.maj 2015.

    Očitno imajo tudi nemški reveži dovolj kapitalistične zločinke Merklce. Pri njih je problem, ker je baba uspela uničiti srednji sloj, ki je zdaj na spodnji polovici. Je pa res njen največji dosežek, da je dvignila število nemških milijarderjev. Od katerih ...prikaži več pa sama država nima nobene koristi.