Slovenija
166 ogledov

Želi si, da bi učitelji delali zastonj

Stanka Setnikar Cankar Anže Petkovšek
Ministrica za šolstvo Stanka Setnikar Cankar si želi, da bi učitelji učno pomoč izvajali brezplačno.

V ponedeljek so z ministrstva ravnateljem poslali dopis, da bodo financiranje učne pomoči začasno ukinili.

V sindikatu vzgoje in izobraževanja (Sviz) so ogorčeni. Ministrici so danes poslali pismo, v katerem jo opozarjajo, da učna pomoč kot dodatna strokovna pomoč ne spada med delovne obveznosti učitelja, plačilo zanjo pa je ločeno od plačil iz naslova delovnega razmerja in odvisno od realizacije.

Le začasno, dokler ne bo denarja ... 

Na ministrstvu so za STA povedali, da je omenjeni ukrep zgolj začasen in da bodo učiteljem ure za dodatno strokovno pomoč učencem, ki imajo tako imenovane odločbe, znova začeli plačevali takoj, ko bodo imeli za to zagotovljena proračunska sredstva. 

Oddelati je treba uživanje med počitnicami

"Bojim se, da ta ukrep ne bo trajal samo kakšen mesec, ampak precej dlje. Prav lahko ne bo, ampak daleč od tega, da bi bila to najhujše, kar se nam je zgodilo," pravi Miran Rejc, predsednik združenja ravnateljev. Strinja se s stališčem sindikata, da naj nihče ne bi delal zastonj, a opozarja, da so učitelji med počitnicami doma, a kljub temu dobijo plačo. "Takrat nas vsi vidite, da smo doma, ampak te plačane ure je treba nadomestiti," pravi Rejc in prav z nadomeščanjem teh ur naj bi izvedli del učne pomoči. 

Od primera do primera bodo preverili, ali je mogoče namesto dveh ur z enim učencem imeti eno uro učne pomoči z dvema učencema. "Pravkar smo zaključili pedagoško konferenco in kolegico, ki ima tri ure učne pomoči sem vprašal ali bi jih lahko združila, a pravi, da težko: en učenec ima težave z vidom, drugi slabo sliši. Težava bo tudi pri vseh učiteljih, ki so že zelo obremenjeni, pri nas je to na primer anglist. Vse se da združiti, ampak potem bi lahko tudi hišnik peljal otroke na šolsko ekskurzijo. Učitelj športa pa tudi ne more imeti učne pomoči za angleščino," še pravi Rejc. 

Za komentar smo želeli vprašati tudi prvega moža Sviza Branimirja Štruklja, a ga nismo uspeli priklicati. 

Komentarjev 13
  • Alcomp 09:51 09.januar 2015.

    Boljš za vas, da nisem minister, ker bi šli vsi na minimalca garantirano, razen na fakultetah bi mogoče imeli tam okrog 800€ več si ne zasluži noben kolikor truda vložijo v delo in koliko imajo prostih delovnih dni. Višek denarja ...prikaži več bi pa uporabil za ustvarjanje novih delovnih mest in zagon gospodarstva in turizma.

  • Osmi 07:08 09.januar 2015.

    Se strinjam z njeno izjavo, če bodo tudi vsi ministri, poslanci, predsednik vlade in RS in vsa golazen okoli njih tudi delali zastonj!!! Pa hrano in vse ostalo kar je nujno za preživetje (elektrika, plin, bencin...) naj bo zastonj!!! ...prikaži več Ukine se naj plačilo OŠ, srednje šole in faksa.............

  • Osmi 07:05 09.januar 2015.

    Ti pa si res izvedenec za šolstvo ;))) Škoda, da ti nisi minister. Pa, da ne bo pomote, ne nisem učitelj in nisem zaposlen v JS!