Zdravje > Aktualno
20 ogledov

Želijo novih 200 zaposlitev na leto

klinika Nik Rovan
Zdravstveni delavci danes na srečanju z ministrico. Ocenjujejo, da bi morali v naslednjih desetih letih dodatno zaposliti 150 do 200 ljudi.

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc se je danes sestala s predstavniki vsemi sindikati delavcev v zdravstveni negi, ki zaradi nezadovoljstva ne izključujejo tudi stavke.

Na sestanku so sprejeli več sklepov, med drugim tudi glede standardov in normativov za zdravstveno nego in izplačevanja nadur. Po besedah predsednice sindikata delavcev v zdravstveni negi Jelke Mlakar se tako verjetno ne bodo odločili za stavko.

Po besedah Mlakarjeve so se na sestanku dogovorili, da se bodo standardi in normativi, ki so jih v zdravstveni in babiški negi pripravili skozi leta in so zbrani v modri knjižici, priznali za strokovna izhodišča in merila za pripravo kadrovskih načrtov za prihodnje leto.

Pilotni projekt na intenzivni

Poleg tega bodo skupaj z ministrstvom novembra začeli pilotni projekt uveljavljanja standardov in normativov na osnovi kategorizacije bolnikov, ki jo je sprejel zdravstveni svet. Pilotni projekt se bo izvajal na intenzivnih oddelkih po vseh zdravstvenih zavodih po državi, pa je po sestanku pojasnila Kolar Celarčeva.

Ministrica bo tudi ponovno pozvala vodstva zdravstvenih zavodov in njihove svete, naj zaposlenim v zdravstveni negi izplačajo nadure.

Seja odbora jutri vseeno bo

Sindikat delavcev v zdravstveni negi Slovenije bo po besedah Mlakarjeve v četrtek vseeno izvedel sejo republiškega odbora, a glede na danes dogovorjeno očitno ne bo stavke, ki so jo napovedovali.

Sindikat je namreč za jutri že napovedal oblikovanje stavkovnega odbora, če se ministrica ne bo opredelila do kadrovskih normativov.
 

Pogovori so se zavlekli

Za pripravo standardov in normativov za posamezne poklice v zdravstvu so se ministrica in sindikati sicer dogovorili marca. Rok, ki so ga postavili, je bil začetek poletja, a se je priprava zavlekla.

V sindikatu delavcev v zdravstveni negi so na podlagi neplačanih nadur delavcev v zdravstveni negi, ki so bile prenešene iz avgusta v september, izračunali, koliko dodatnega kadra bi potrebovali.

Izračun z neplačanimi nadurami

Neplačanih nadur je bilo okoli 250.000, kar pomeni, da bi v zdravstveni negi potrebovali več kot 1500 dodatnega kadra.

Po besedah predsednice sindikata bi ta cilj dosegli, če bi v prihodnjih 10 letih v zdravstveni negi dodatno zaposlili od 150 do 200 ljudi.

V sredo še z zdravniki

Prihodnjo sredo se bo ministrica na isto temo sestala še z zdravniškim sindikatom Fides, kjer prav tako grozijo s stavko.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.