Slovenija
80 ogledov

Položnice za plin bodo malce višje

Števec za plin Anže Petkovšek
S 1. januarjem se je spremenil način obračunavanja zemeljskega plina, kar se bo poznalo tudi na položnicah.

Cena zemeljskega plina je od 1. januarja 2017 podana v evri na kilovatno uro in ne več v kubičnih metrih. Operaterji sistemov zemeljskega plina bodo na plinomerih izmerjene kubična metre plina pretvorili v energijske enote kWh (oziroma MWh), pri čemer bodo upoštevali kurilnost zemeljskega plina v zadnjem mesecu. Poleg zemeljskega plina se v kWh obračunavajo tudi omrežnina ter vsi prispevki in trošarina, je zapisano na stani Ministrstva za infrastrukturo. 

Slovenija je tako ena zadnjih držav članic EU, ki je prešla na takšno obračunavanje. Skladno z evropsko zakonodajo se pri preračunu iz volumskih enot v energijske enote upošteva zgornja kurilnost. Na ministrstvu ob tem dodajajo, da je trenutno v slovenskem plinovodnem sistemu zelo homogen plin, kar pa se ob uvajanju dodatnih virov v okolici ali doma lahko spremeni. 

Kaj to pomeni za končne odjemalce? 

Končni odjemalci bodo z novim obračunavanjem plačevali toliko energije, kolikor jo bodo prejeli. Spremenil se bo znesek na položnici.

"Ker so bili prispevki do sedaj iz osnovne vrednosti, ki je z uredbami podana v EUR/kWh ali (EUR/GJ), preračunani v EUR/mpo spodnji kurilnosti, v celotnem plinskem sektorju pa se upošteva zgornja kurilnost zemeljskega plina, se bo ob prehodu na obračun po energijskih enotah, tipičen račun za enodružinsko hišo povečal za približno en odstotek," so zapisali na MzI. Ob tem so dodali, da so bili za zemeljski plin do sedaj za toliko obračunani nižji prispevki kot pri npr. električni energiji ali daljinskem ogrevanju. 

Spreminja se način obračuna

Agencija za energijo je spremenila način pretvorbe odčitane vrednosti volumskih enot m3 na plinomeru, ki ni opremljen s korektorjem temperature in tlaka, v normirane vrednosti Nm3, ki predstavljajo osnovo za preračun obračunskih volumskih enot v energijske enote kWh. Pri pretvorbi bo upoštevana sprememba tlaka zaradi različnih nadmorskih višin na območjih izvajanja distribucije.

S tem bo zagotovljen bolj natančen in pošten obračun dobavljene količine energije v kWh odjemalcem. Agencija pričakuje, da se bo s tem povečala točnost določitve predane količine energije tudi do tri odstotke. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 13
  • erikkk 10:43 17.januar 2017.

    To bi še dodal ... kuhanje na elektriko je še velkiko dražje ... moj brat kuha na eletriko in ima 80-90 eur na mesec ... jst na plin pa imam elektrike le 38€ plina pa 22€

  • erikkk 10:39 17.januar 2017.

    res je kar pišeš ... nategujejo kjer se da

  • erikkk 10:39 17.januar 2017.

    res je kar pišeš ... nategujejo kjer se da