Šport
36 ogledov

Žemlja: Zaslužiš manj, kot zapraviš

grega žemlja EPA
Najboljši slovenski tenisač Grega Žemlja je spregovoril o finančnih tegobah, ki pestijo nižje rangirane tenisače.

Slovenski teniški igralec Grega Žemlja, ki je v prvem kolu turnirja v Wimbledonu premagal Američana Michaela Russella s 6:7 (3), 6:4, 6:4, 6:1, je za spletni portal Involvedfan.com spregovoril o finančen stanju v belem športu.

''Na začetku je vse odvisno od staršev. Moji so me vedno podpirali, tako na finančnem kot drugih področjih. Ko sem bil star 18, 19, 20 let, sem bil povsem odvisen od njihove pomoči. Ko enkrat dopolniš 19, 20 let in postaneš profesionalec, se vse nagiba v smeri samofinanciranja. Če si uvrščen med prvih 50 ali 100 igralcev na svetu, potem si lahko na svojem in ne potrebuješ podpore. Starši me še vedno podpirajo na mentalnem področju,'' je povedal Žemlja in dodal: ''Z igranjem na challengerjih ne zaslužiš toliko, kot zapraviš''

Brez podpore družine? ''Skoraj nemogoče''

Tenisači po navadi kariero začnejo na turnirjih serije futures, ki ne zagotavljajo nobene finančne varnosti. To je na lastni koži izkusil tudi Žemlja, ki je na challengerju prvič zaigral šele pri 20 letih. ''Tudi če zmagaš med posamezniki in dvojicami ter izračunaš vse stroške, še vedno ne zaslužiš veliko,'' je povedal Žemlja. Na vprašanje, ali lahko postaneš profesionalec brez finančne podpore družine, je najboljši slovenski tenisač odvrnil: ''Skoraj nemogoče. Poznam nekaj igralcev, ki jim starši niso pomagali, ne zato, ker ne bi hoteli, ampak ker niso mogli,'' je povedal 26-letnik.

Seznam stroškov vedno večji

Tenisač mora plačati osebnega trenerja, kondicijskega trenerja, psihološkega trenerja, maserja in tako dalje, kar je, če si uvrščen nekje okrog 300. mesta lestvice ATP, kjer je Žemlja preživel približno tri leta, povsem neizvedljivo. Z uvrstitvijo med najboljših 50 tenisačev na svetu se je situacija obrnila na boljše.

''Seveda je veliko boljše. Še vedno je dobro, če imaš kakšnega sponzorja, ki ga je na slovenskem trgu skoraj nemogoče dobiti. Vedno sem sanjal, da bom med prvo stoterico, da bom preskrbljen in mi ne bo treba skrbeti za to, kdo me bo podpiral. Zdaj je zabavno biti tukaj,'' je povedal Žemlja in dodal, da tenisač veliko lažje napreduje, ko se znebi finančnega pritiska. ''Stoodstotno,'' je dejal Kranjčan.

ATP je v zadnjih letih naredila velike spremembe na področju porazdelitve finačnih nagrad, ki so po novem bolj prijazne do tenisačev, ki izpadejo v prvi kolih turnirjev. ''Mislim, da je super ideja,'' je spremembe komenitral Žemlja.

Komentarjev 1
  • 1111 18:37 26.junij 2013.

    pol si pa blesav! ...kdo te financira?