Slovenija > Črna kronika
23 ogledov

Zemljiškoknjižna misija nemogočega

Manca Borko Boštjan Tacol
Davek na nepremičnine zahteva, da občine v mesecu uredijo, kar jim ni uspelo v 20-ih letih.

Decembra zapademo v posebno manijo. Želimo zaključiti vse nedokončano, tik pred zdajci rešujemo težave in izvajamo projekte, ki so nas nekje v predalu čakali od julija. Hkrati se moramo z vsemi, ki jih poznamo, nujno še enkrat videti, preden bo konec starega leta in se bo začelo novo. Z novim letom si postavimo presečni datum.

Na hitro. V podobno manijo vlada postavlja davek na nepremičnine, presečni datum je že čez dobre štiri mesece. Dvajset let smo se pogovarjali o njem in prav toliko let govorili o urejanju zemljiškoknjižnega stanja, reševanju denacionalizacij, razmejevanju javnega in privatnega, urejanju etažne lastnine in pripadajočih zemljišč, vpeljavi evidence gradbenih dovoljenj ... Čeprav bi morale prav vse občine že konec leta 2009 imeti nove, sodobne prostorske načrte, smo še to pomlad pisali, da jih je sprejelo šele nekaj čez 50, dobrih 130 jih je bilo v postopkih sprejemanja, čez 20 pa jih ni še niti začelo sprejemati. V maniri zaključevanja starega leta pa zdaj vlada in Gurs pričakujeta, da bodo podatki, za katere so pristojne občine, kar naenkrat urejeni v enem mesecu. Kar nismo naredili v dvajsetletju, bomo zdaj stlačili v en mesec. Seveda je dobro, da smo se končno dejansko zavedli problema, ki ga imamo s katastrofalnimi zemljiškoknjižnimi evidencami, in bomo to naposled začeli resneje urejati. Vseeno pa je v tem trenutku nerealno pričakovati, da bodo podatki za obdavčitev popolni. In posledično, da bo na njih temelječa obdavčitev točna in pravilna.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.