Svet
17 ogledov

Ženske bodo delale enako dolgo kot moški

Upokojen par. Shutterstock
Poslanci švicarskega parlamenta so potrdili podaljšanje upokojitvene starosti za ženske za eno leto in jo izenačili z moškimi.

Švicarski parlament je potrdil spremembo zakona, s katero zvišuje upokojitveno starost za ženske za eno leto na 65 let, kolikor velja tudi za moške. Do sedaj je veljalo, da se ženske za polno pokojnino upokojujejo pri 64, moški pa pri 65 letih.

PREBERITE ŠE: 

Spremembo je podprlo 137 od 200 poslancev, 57 jih je glasovalo proti, je tiskovna predstavnica švicarskega parlamenta povedala za tiskovno agencijo AFP. 

S tem ukrepom naj bi država do leta 2030 prihranila okoli 1,1 milijarde evrov. 

Če živijo dlje, naj delajo dlje

Sebastian Frehner iz desno usmerjene Švicarske ljudske stranke, ki je zakon podprli je dejal:  "Ker ženske živijo dlje, bi morale tudi delati dlje."

Nasprotnega mnenja je Yvonne Feri iz Socialistične stranke, ki je pred spremembo posvarila, da prihranke ne bi smeli delati na račun žensk. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 7
  • ojla 18:27 29.september 2016.

    Na papirju ja v realnem življenju še zdaleč ne,večji del premena v družini pade na mater, ženo ob polni zaposlitvi.V svetu poznajo zaposlitev za ženske ob skrajšanjem delavniku, ker moški zaslužijo dovolj, da lahko družina preživi. Moževe plače so majn ...prikaži več obdavčene če žena ni zaposlena in solidni dokladi . Pa poglejte naše plače sramota še dve plači ne zadostujeta več.

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 09:57 29.september 2016.

    Dokler bo tak bav bav za naše ljudstvo, ko se uvaja red na raznoraznih področjih npr. pri mopedih ne bomo nič kaj švicarski.Slovenska miselnost pač ne razume.

  • malonaokoli 08:33 29.september 2016.

    Ha, starke bomo obdavčili, prostitutke pa ne ? kok je zdej to...