Svet
21 ogledov

Ženske zarodke splavljajo tudi v Evropi

Razlike med spoloma spoznavajo tudi prek igre, zato naj se dečki in deklice igra Žurnal24 main
Ne gre le za problem na Kitajskem in v Indiji. V Evropi je splavljenih več ženskih zarodkov, kot so strokovnjaki ocenjevali do zdaj.

V Albaniji se na 112 dečkov v povprečju rodi 100 deklic. Na Kosovem in v Makedoniji se statistika giblje med 110 in 109 fantkov v primerjavi s 100 deklicami, ugotavlja zadnja študija Sklada Združenih narodov za dejavnosti o prebivalstvu (UNFPA).

Analitiki kot verjetni razlog navajajo vztrajanje arhaičnih modelov. Fantje so pogosto predvideni za naslednika, ki naj bi nosil ime družine in tradicijo, medtem ko ženske družino zapustijo, ko se poročijo.

V Aziji izginilo 117 milijonov žensk

Podatki iz Azije so medtem šokantni. Medtem ko se razmerje 105 proti 100 v korist dečkov ocenjuje kot biološko normalno in se pozneje uravnoteži z višjo smrtnostjo pri dojenčkih in otrocih moškega spola, v nekaterih regijah na Kitajskem in v Indiji razmerje dosega od 120 do130 fantkov proti 100 deklicam.

Strokovnjakinja za demografijo Christophe Guimoto iz francoskega Inštituta za razvoj na Descartesovi univerzi v Parizu ocenjuje, da je v Aziji skupaj izginilo okoli 117 milijonov žensk. Guimotova že več let raziskuje svetovno neravnovesje med spoloma in je tudi soavtorica nove študije UNFPA. Demografi so ta nov globalni fenomen poimenovali kot gendercid.

Na Švedskem turizem splavov

S pomočjo ultrazvoka lahko zdravniki spol določijo nekje po 14. tednu nosečnosti, ko je splav v večini držav prepovedan. Vendar se ti zakoni v Albaniji in Makedoniji ne spoštujejo, kar se kaže v večjem številu ilegalnih splavov.

Danski mediji medtem poročajo tudi o "turizmu splavov" na Švedskem, kjer je splav dovoljen do 18. tedna nosečnosti, študije iz Norveške in Velike Britanije pa navajajo spolno neravnotežje pri imigrantih azijskih kultur, posebno po drugem in tretjem otroku.

Komentarjev 1
  • povejmi 10:42 07.januar 2013.

    Spoštovani (-a) avtor(-ca) tega članka!Zanimiv sestavek. Na koncu le imate typo "18.meseca nosečnosti".