Magazin > Lepota & telo
33 ogledov

Ženski možgani potrebujejo več spanja

ženska spanje postelja Shutterstock
Ameriški znanstveniki so s pomočjo raziskave ugotovili, zakaj ženske potrebujejo več spanja kot moški.

Razlog tiči v tem, da ženske čez dan opravljajo več opravil hkrati, čemur pogovorno rečemo tudi "multitasking". Ravno zato ženski možgani potrebujejo več spanca, da si odpočijejo, kot moški možgani.

Nespečnost kriva za različne bolezni

Znanstveniki iz univerze v Severni Karolini so ugotovili, da ženske, ki trpijo za pomanjkanjem spanca, pogosteje zbolijo za depresijo in se tudi hitreje ujezijo. Ta dva simptoma pa se pri moških, ki trpijo za nespečnestjo, ne pojavita, povzema časnik Science World Report. Pretekle študije so še pokazale, da so neprespane ženske bolj izpostavljene srčnim boleznim, psihičnim težavam in infarktom.

Pomagajte si z dremeži

Strokovnjak za spanje, dr. Michael Breus, pravi, da se ženske lahko vsem tem boleznim, ki so povezane z neprespanostjo, izognejo z dremeži. Vendar pa ti naj ne bodo daljši od 90 minut. "Bolj ko potrebujete možgane čez dan, več počitka jim dajte," je pojasnil Breus in dodal, da ženske možgane uporabljajo bolj kot moški, zatorej potrebujejo več spanca. Vendar pa opozarja, da morajo tudi moški z zahtevno službo spati več.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.