Šport
95 ogledov

Za nogometno zlato Nemke in Švedinje

Marta Brazilija Švedska EPA
Evropske prvakinje v nogometu Nemke so premagale Kanado (2:0), Švedinje pa so po streljanju enajstmetrovk s 4:3 presenetljivo ugnale Brazilke po tekmi brez golov.

Švedinje, ki so že v četrtfinalu po streljanju enajstmetrovk izločile prve favoritinje turnirja in trikratne zaporedne olimpijske prvakinje Američanke, bodo v finalu igrale proti Nemkam, ki so kot drugouvrščena reprezentanca z lestvice Fife favoritinje. Nemkam, ki bodo prvič igrale v finalu OI, sta zmago v Belo Horizonteju z zadetkoma zagotovili Melanie Behringer (21. min.) in Sara Daerbitz (60.).

Stadion v solzah 

Brazilija bo tudi na domačih tleh ostala brez zlate olimpijske medalje v nogometu za ženske. V športu, ki se je olimpijski družini priključil šele 1996, jim je dvakrat spodrsnilo v finalu, dvakrat v polfinalu, v Londonu pred štirimi leti pa so izpadle v četrtfinalu. Tokrat so jih po streljanju enajstmetrovk v polfinalu premagale Švedinje.

Sloviti stadion Maracana je bil ob koncu zavit v solze. Cristiane, najboljša strelka vseh časov na olimpijskih igrah, ter Andressa sta bili z bele točke nenatančni, Lisa Dahlkvist pa je zadela odločilni strel, ki je Švedski zagotovil prvo olimpijsko medaljo v nogometu.

V brazilski ekipi je bila med najbolj razočaranimi zvezdnica Marta, petkratna najboljša nogometašica leta na svetu. Njena želja, da bi svojo izjemno kariero kronala z doslej edinim zlatim odličjem svoje reprezentance na velikih tekmovanjih, je na domačih tleh splavala po vodi. Brazilke so namreč na svetovnih prvenstvih najvišjo uvrstitev dosegle leta 2007 na Kitajskem, kjer so bile srebrne, v finalu pa so jih za drugi naslov svetovnih prvakinj ugnale Nemke.

Nogomet (Ž), polfinale:

Brazilija - Švedska 3:4** (0:0, 0:0)

Nemčija - Kanada 2:0 (1:0)
Behringer 21., Daerbitz 60.

** - po enajstmetrovkah

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.