Slovenija
853 ogledov

Žganje jih kuha 15 tisoč

Žganjekuha Nino Verdnik
Trošarina. Prispevek nizek, kazen visoka. Inšpekcije prijave upoštevajo.

"Že 60 let kuham žganje. To je tradicija v naši družini, ki me je je naučil moj stari oče. Tudi sam je kuhal v tem kotlu, ki je star več kot sto let," nam je razložil 80-letni Alojz Mukenauer iz Svečine pri Mariboru, eden od 15.461 malih proizvajalcev žganja, ki jim je Carinska uprava RS (Curs) letos izdala odmerno odločbo.

Za 12,50 evra veliko žganja

Tradicionalna žganjekuha po podatkih Cursa, ki nad to obrtjo opravlja nadzor, sicer upada, vzrok za to pa skoraj zagotovo ni letni pavšalni prispevek, ki za kotle do sto litrov znaša 12,50 evra, za večje pa 25 evrov. “Trošarina je res nizka. Mi imamo prijavljen kotel že od samega začetka, smo pa v tem času že imeli nekajkrat inšpekcijo, ki je preverila, ali imamo vse po predpisih,” je dejal Alojz Mukenauer mlajši, ki vodi kmetijo, na kateri sta glavni dejavnosti vinogradništvo in sadjarstvo.

Kazen do 1.200 evrov

Kotel morajo po zakonu o trošarinah prijaviti tudi mali proizvajalci žganja, ki so fizične osebe ter imajo v lasti kotel za kuhanje žganja s prostornino 40 litrov ali več in ne proizvedejo več kot 500 litrov žganja na leto (to velja od leta 1999). "Nadzor opravljajo oddelki za trošarine in za inšpekcije ter mobilni oddelki. Ti preverjajo anonimne prijave po telefonu ter pečatijo in odpečatijo kotle," so nam razložili na Cursu. Za tiste, ki kuhajo žganje in ne upoštevajo zakona, pa je zagrožena kazen od 200 do 1.200 evrov.

Komentarjev 9
  • sprehajalec 22:36 01.september 2013.

    Nemške plače, nemške kazni. Oziroma Plače javne uprave, kazen temu primerna, to je 1200 Eur, tako je ocenil zakonodajalec. Tisti ki skuha 50 litrov domačega šnopca na leto, zihr trpa v žepe tisoče eurov. In če bo pobran davek na ...prikaži več ta šnopc, potem bo javni sektor in ves sistem dobro živel. Oziroma ali se je kdo v Slovencelniji kdaj povprašal, če imamo zakone sploh napisane za realno stanje, oziroma stanje na terenu, kot radi rečejo inšpektorji za šankom bifeja čez cesto. Takrat, ko niso na terenu.

  • Veteran 21:27 01.september 2013.

    Mislim, da bi bilo lahko to vlado in vse vlade sram, da poskušajo odirati na takih področjih, kjer si ljudje s trdim delom poskušajo olajšati že tako težko življenje. Tistega, ki pa dela prijave sem že enkrat napisal, da izdajalca ...prikaži več ni maral nobeden in vedno ostane izdajalec in nič drugega!!

  • Milan Pristovnik 21:19 01.september 2013.

    moonshine - dukes of hazzard :)