Slovenija
11 ogledov

Zgodba za slavno fotografijo

bruselj tw
Ženska v rumeni jakni na bruseljskem letališču je postala simbol zadnjih terorističnih napadov. Posnela jo je dopisnica iz Gruzije, ki je bila na poti v Genovo.

Kri teče po obrazu prestrašene ženske, ki sedi na klopi bruseljskega letališa Zaventem. Izgubila je čevelj, njena majčka se je raztrgala v eksploziji, v kateri je umrlo 11 ljudi. Nekaj ur pozneje je njen portret postal simbol zadnjih terorističnih napadov.

PREBERITE ŠE: 

Avtorica fotografije je 36-letna Ketevan Kardava, dopisnica gruzijske nacionalne televizije v Bruslju, ki je bila na poti v Genovo, ko je prvi samomorilec detoniral eksploziv.

"Vse je bilo v dimu in prahu," je Kardava povedal za Time. "Okrog mene so bili ljudje brez nog, ležali so v krvi."

V stanju šoka posnela fotografijo

Njen prvi vzgib je bil, da je pogledala k nogam. "Nisem mogla verjeti, da imam še vedno svoje noge. Bila sem v šoku."  Le kakšno minuto pozneje je počilo še enkrat.

Klicala je na pomoč, a ker nikogar ni bilo, je prijela kamero in posnela fotografijo. "Želela sem bežati na varno," je dejala. "A prav tako sem želela posneti fotografije. Kot novinarka sem hotela pokazati svetu, kaj se dogaja."

Kardava bo v naslednjih dneh ostala v Bruslju in poročala o tamkajšnji situaciji, zaveda pa se tudi, da se bo morala prej ali slej vrniti na isto letališče, da bi se vrnila domov. "Ne morem si predstavljati," je povedala za Time. "To bo zelo težko."

Njena prva fotografija je bila ženska v rumeni jakni. "Bila je v šoku, brez besed. Ni jokala, ne kričala. Samo gledala je naokoli, v strahu."

Ženske ni vprašala, kako ji je ime, fotografirala je še drugo žrtev - nekdanjega belgijskega košarkarskega igralca Sebastiena Bellina, nato pa je morala zapustiti letališče.

"Pustila sem jih tam in odšla na varno," je še dejala za Time "Upam, da sta v redu."

Sun našel žensko v rumenem

The Sun poroča, da je ženska v rumenem stevardesa indijske letalske družbe Jet Airways Nidhi Chaphekar, ki bi morala biti v posadki leta za Newark v ZDA. Je mati dveh otrok in za to družbo dela že 15 let, poroča Sun. Bila naj bi v bolnišnici, a njeno življenje ni v nevarnosti.

 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.