Zdravje > Aktualno
989 ogledov

Zgodnja menopavza: Nič kaj spodbudna raziskava

Prezgodnja menopavza Profimedias
Nasploh imajo več zdravstvenih težav, zaradi česar lahko tudi hitreje umirajo.

Najnovejša raziskava nizozemskih znanstvenikov je na žalost pokazala, da pri ženskah, ki stopijo zgodaj v menopavzo, obstaja veliko tveganje za bolezni srca in ožilja, nasploh imajo te ženske več zdravstvenih težav, zaradi česar tudi hitreje umirajo: "Ženskam s prezgodnjo menopavzo bi morali zagotoviti posebno, proaktivno strategijo preprečevanja bolezni srca in ožilja,"  je za agencijo Reuters povedal glavni raziskovalec Dr. Taulant Muka z medicinske fakultete v Rotterdamu.

Naravna monopavza lahko nastopi že po 40. letu, vsaki deseti ženski pa se to zgodi zgodaj, že pred 45 .letom starosti, piše v raziskavi, ki jo je Muka s sodelavci predstavil v znanstvenem časopisu JAMA Cardiology.

Nizozemska ekipa znanstvenikov je proučevala podatke 310.000 žensk, ki so v 90. letih sodelovale v kar 33 različnih študijah.
Primerjava je pokazala, da pri ženskah, ki so menstruacijo izgubile prej, obstaja petdeset odstotkov večje tveganje za bolezni srca in ožilja, tveganje za prezgodnjo smrt je bilo v tej skupini kar dvajset odstotno. Pri ženskah z zgodnjo menopavzo je 12 odstotkov večja verjetnost, da bodo umrle prej in tistih, ki so imele zadnjo menstruacijo pozneje, po 45. letu starosti. 

Simptomi zgodnje menopavze

Med prve simptome zgodnje menopavze štejemo izostanek mesečnega perila in neredne menstrualne cikle, poleg tega pa še spremembe razpoloženja in nenadno nočno znojenje. To so znaki, ki kažejo na to, da so jajčniki pričeli proizvajati manj estrogena.

Kasneje se lahko pojavijo še težave z inkontinenco (uhajanjem urina), suha nožnica, suho koža, oči in usta. Spremembe telesne teže, bolečine v sklepih, srčne palpitacije, vrtoglavica, sprememba okusa in vonja, umikanje dlesni, slaba prebava, napadi tesnobe in panike. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.