Slovenija
44 ogledov

Zidajte, kjer hočete

traktor njiva Saša Despot
Kmetijska zemljišča. Spremembe brez odškodnin.

Kmetijska zemljišča. Če bo novela zakona o kmetijskih zemljiščih, ki so jo v proceduro vložili poslanci SDS, DL, Desusa in NSi, potrjena, ne bo več treba plačevati lani uvedenih odškodnin za spremembo namembnosti kmetijskih zemljišč v zazidljiva.

“Uvedba novega davka je bil neprimeren ukrep,” je ocenil Robert Hrovat (SDS). Vlagatelji menijo, da je plačevanje odškodnin v veliko škodo konkurenčnosti in je prineslo več škode kot koristi.

Najboljša kmetijska zemljišča, ki naj bi jih ukrep ščitil, so namreč že bila pozidana, pa je bil prepričan Rihard Braniselj (DL). “Z odškodninami so se dodatno zablokirale investicije,” je prepričan.

V enem letu veljavnosti zakona naj bi se jih sicer zbralo le za okoli 80 tisoč evrov, konkretnih učinkov naj tako ne bi bilo. Investitorji naj bi po mnenju Hrovata čakali na odpravo ukrepa.

Odškodnine za ohranitev

V koalicijski SLS pa se pod novelo niso podpisali. Spremembe na tem področju sicer podpirajo, saj se tudi oni ne strinjajo, da so pri nekaterih individualnih gradnjah odškodnine dosegle 12 tisoč evrov, vendar je bil njihov predlog spremembe zakona celovitejši.

Sami so predlagali, da bi bila višina odškodnine za spremembo namembnosti odvisna od površine objekta, ne od zemljiške parcele, odpravili pa bi jo le za zemljišča, ki nimajo potenciala za obdelovanje.

Opozicija predloga ne podpira. V PS menijo, da se z odpravo odškodnin odpirajo vrata špekulantom z zemljišči, v SD pa, da se bo nadaljevalo izgubljanje kmetijskih zemljišč.

Komentarjev 2
  • mia 08:59 01.junij 2012.

    sprememba zakona , da bo jaklič dobil gradbeno dovoljenje ?

  • Maria Guzelj 08:06 01.junij 2012.

    še premalo je davka na spremembo zemljišča. Pustite kaj zemlje. Ali je še kdo, ki jo ima rad? Ali bodo zanamci živeli od betona? Pridružite se somišljeniki! To je edini pereč problem, ki ga je potrebno urediti. G. minister Žerjav; ...prikaži več zanesem se na vašo pamet. Ustavite zaslužkarje!