Slovenija
23 ogledov

Židan edini kandidat za predsednika SD

Dejan Židan Saša Despot
Dejan Židan je edini od sedmih evidentiranih kandidatov dal soglasje h kandidaturi za predsednika stranke SD. Kongres stranke bo 10. januarja.

Predsedstvo SD je potrdilo predlog liste kandidatov za funkcije v stranki, ki jih bodo volili 10. januarja v Celju. Za predsednika je bilo evidentiranih sedem kandidatov, soglasje je dal le vodja SD Dejan Židan. Med kandidati za podpredsedniški mesti sta tudi Janko Veber in Tanja Fajon, Uroš Jauševec pa tokrat ne kandidira za glavnega tajnika SD.

Židan je pojasnil, da je kandidaturo sprejel iz dveh razlogov. Prvi je odziv terena, saj opaža veliko podporo, obenem pa verjame, da je socialna demokracija na poti prenove. "Socialna demokracija se razvija tako, da bo kot najmočnejša stranka na levici pripravljena prevzeti oblast v tej državi," je dodal Židan. V prihodnje se nameravajo bolj posvetiti svoji mreži in okrepiti sodelovanje s sorodnimi strankami znotraj EU. 

Vsi ostali evidentirani kandidati za predsedniški stolček SD soglasja h kandidaturi niso dali, naj bi bili pa med njimi podpredsednica SD Fajonova, nekdanji predsednik SD Igor Lukšič, nekdanja poslanka SD Majda Potrata in nekdanja evropska poslanka Mojca Kleva Kekuš.

Peterica za podpredsedniška mesta

Za podpredsednika stranke po Židanovih besedah kandidirata obrambni minister Veber in velenjski župan Bojan Kontič. Kandidatki za podpredsednico pa sta poleg Fajonove še Mojca Kleva Kekuš in Mariana Rebernik.

S funkcije glavnega tajnika se medtem poslavlja Jauševec, kandidati za njegovega naslednika pa so Tomaž Godec, Dejan Levanič, Črt Korinšek in Branko Verdev.

Predlog liste bo dokončno potrjevalo predsedstvo SD na seji 18. decembra, po statutu stranke pa se lahko kandidature vložijo tudi še na kongresu, če so za to izpolnjeni pogoji.

Komentarjev 1
  • ennanova 10:57 14.november 2014.

    Marx in Frančišek za bodočnostLjudje potrebujejo duhovne voditelje. Večina aktualnih duhovnih voditeljev je neuporabnih, ker niso voditelji, temveč hočejo biti oblastniki. Torej so nevarni, zato jim ljudje ne bi smeli slediti. Na žalost jim sledijo, ker ne prepoznavajo simbolnih ...prikaži več krajev, kjer stojijo. In še slabše je, ker sledijo nasvetom ekonomistov, bančnikov in Cerarja. Pot vodi naravnost navzdol, zato ima Cerar …http://za-misli.si/kolumne/dusan-rutar/1962-marx-in-francisek-za-bodocnost