Slovenija
24 ogledov

Zika na olimpijskih igrah: kako bodo zaščiteni naši športniki

rio de janeiro OI 2016 EPA
Avstralski športniki bodo, da bi se zaščitili pred virusom Zika, dobili kondome s posebnim lubrikantom, slovenski športniki pa se bodo morali zadovoljiti z "običajno kontracepcijo".

Člane avstralske olimijske reprezentance bodo pred odhodom v Rio opremili s posebnimi kondomi, ki vsebujejo protivirusni lubrikant. Tako bodo špornikom omogočili dodatno zaščito pred okužbo z virusom Zika, ki se prenaša tudi s spolnimi odnosi. "Gre za zdravorazumski pristop k zelo resni težavi s katero se soočajo v Riu," pravi vodja ekipe Kitty Chiller. 

OKS: Zadošča običajna zaščita

"Zaenkrat o tem nismo razmišljali, seveda pa bomo v primeru, da bo to specifično priporočilo strokovnjakov za virusne bolezni, s tem oskrbeli tudi športnike. Po dosedaj znanih podatkih zadošča uporaba običajne kontracepcije," so na vprašanje, ali bodo s tovrstnimi kondomi opremljeni tudi naši športniki, odgovorili v Olimpijskem komiteju Slovenije (OKS).

"Kar je bolj pomembno je to, da naj bi ženske že po blagi okužbi z virusom Zika, ki je potekal brez simptomov, počakale z zanositvijo najmanj 2 meseca. Za moške je ta čas daljši in sicer vse do pol leta," pravi dr. Nada Rotovnik Kozjek, članica medicinske komisije pri OKS.

Južnokorejci v impregniranih oblačilih

Za posebno zaščito so poskrbeli tudi v Južni Koreji. Njihovi športniki bodo na olimpijskih igrah v Rio de Janeiru nosili oblačila z dolgimi rokavi, ki bodo impregnirana s sredstvom za odganjanje komarjev. Taka oblačila bodo južnokorejski športniki nosili na treningih ter na odprtju in zaprtju olimpijade, tekmovalna oblačila pa ne morejo biti "odporna" proti komarjem zaradi strogih

Zika, otrok | Avtor: Reševalni pas/Twitter Reševalni pas/Twitter
pravil. "Toda športnikom bomo razdelili pršila s sredstvom proti komarjem in jih bomo cepili tudi proti drugim boleznim, ki jih lahko širijo komarji v tistem delu sveta," pravijo pri korejskem olimpijskem komiteju.

Za slovenske športnike več izobraževanj

"Nevarnost okužbe z Zika virusom na Olimpijskih igrah seveda obstaja, a velja poudariti da obstaja tudi nevarnost okužbe z drugimi virusi in ostalimi mikroorganizmi. Ker se tega problema zavedamo že ves čas priprav na Olimpijske igre v Riu športnike, in njihove strokovne sodelavce na ta poudarjen problem infekcijskih bolezni tudi pripravljamo. Olimpijski komite Slovenije je organiziral več izobraževanj, na katerih smo športnike izobraževali ter jim dali ustrezna preventivna navodila," pravi Kozjekova. Pripravili so tudi predlog cepljenj za olimpijske kandidate.

Strokovnjaki: Tveganje v času olimpijskih iger bo minimalno

komar | Avtor: EPA EPA
"Po mnenju strokovnjakov s področja infekcijskih bolezni, je po navedbi organizacije EDCC (evropskega centra za preventivo in nadzor bolezni) riziko obolenja nizek, še posebej ker olimpijske igre potekajo v letnem času in predelih, ko je tudi sicer nižja možnost okužb, ki jih prenašajo komarji. Še več, v uvodniku majske številke ugledne revije Lancet Infectious diseases, je na osnovi analize do sedaj znanih podatkov o okužbi z Zika virusom zapisano da je riziko obolenja za okužbo z Zika virusom v času olimpijskih iger minimalen," še pravi Rotovnik Kozjekova.

Izogibanje nenadzorovanim spolnim odnosom

Osnovni ukrep za zaščito pred virusom Zika bo tako izobraževanje in seznanitev športnikov in njihovih sodelavcev z možnostjo okužb. "Posebej smo jih opozorili na higienske ukrepe, zlasti v povezavi z vodo. Kot osnovna zaščita proti virusu Zika je zmanjševanje možnosti pika komarjev, ki so prenašalci virusa in nenadzorovanih spolnih odnosov. Športnikom se priporoča nošnja oblačil, ki pokrijejo čimveč kože in pokrival."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 7
  • Harrison 07:05 18.maj 2016.

    Če pa bo čas, si ga (jo) naj še na roke vržejo !\s\s:)

  • maresem 21:10 17.maj 2016.

    Drkajo naj ga, pa ne bo nobene zike!

  • Matthew9987 20:56 17.maj 2016.

    A gredo na olimpijske igre neki najstniki brez moralnega kompasa, brez brige, brez razmišljanja za 1 teden naprej... ali pa gredo tja odrasle osebe, ki znajo same poskrbeti zase? Mislim, da so to slednji in da jih ni treba ujčkati ...prikaži več in jih voditi za roko.