Slovenija
23 ogledov

Zima se je vrnila

Sneg v Ljubljani
1/4
Saša Despot
Zima se po kratkem oddihu znova vrača v polnem zamahu. Za začetek danes sneženje, prihaja tudi mraz. Narasle reke in potoki lahko poplavljajo.

V večjem delu države po podatkih prometno-informativnega portala trenutno sneži, ponekod se sneg oprijemlje cestišč, zato voznikom priporočajo previdno vožnjo.

Predvsem je pomembno, da prilagodite varnostno razdaljo, ki mora biti daljša za vsaj enkrat. Hkrati zmanjšajte hitrost, saj je v primeru nuje zavorna pot na zasneženi ali spolzki podlagi precej daljša.

Hkrati pa se na ceste z avtomobilom nikar ne odpravljajte s poletnimi pnevmatikami, očistite tudi vsa stekla na avtomobilu ter sneg s strehe in pokrova.

Sneženje bo sicer čez dan oslabelo. Temperature bodo od –1 do 2, na Primorskem, kjer bo pihala šibka burja, do 9 stopinj Celzija. Sreda bo oblačna, v četrtek pa bo predvidoma znova rahlo snežilo. Za petek in konec tedna pa vremenoslovci napovedujejo precej mrzlo vreme; temperature bodo tudi čez dan ostale pod lediščem.

V gore le z veliko mero previdnosti

V visokogorju je velika nevarnost snežnih plazov zaradi novega snega, ki je rahel in ponekod spihan v zamete, opozarjajo na Agenciji RS za okolje. Nižje se je možnost plazenja povečala zaradi razmočene snežne odeje v večjem delu Slovenije, tudi v sredogorju, razen na vzhodu in severovzhodu. Nevarnost je na območju Julijcev, zahodnih Karavank in v zahodnem delu Savinjskih Alp 4. stopnje, drugod pa 3. Nevarna so predvsem strma pobočja, kjer se v visokogorju lahko prožijo plazovi nesprijetega snega, nižje pa talni plazovi razmočene snežne odeje.

Komentarjev 3
  • Senior 16:49 22.januar 2013.

    Ja, on, Pahor in njegovi angelčki!

  • vico 09:24 22.januar 2013.

    ko ga ... se tega janezka.sej je ze dost kriv.

  • Scott 08:43 22.januar 2013.

    In zopet bo kriv Spoštovani Gospod Janez Janša;kaj?