Slovenija
83 ogledov

Ne pozabite spati eno uro dlje

ženska Shutterstock
V noči s sobote na nedeljo bomo urine kazalce premaknili za eno uro nazaj. Rusi tokrat zadnjič premikajo uro.

Ta konec tedna s poletnega časa prehajamo na zimski čas, kar pomeni, da se bodo urini kazalci ob 3.00 zavrteli za eno uro nazaj. Tako bo vse do zadnje nedelje v marcu, ko bomo spet prešli na poletni čas. 

Vsakič, ko je treba prestaviti urine kazalce, se obudijo razprave o smiselnosti tega početja. Zimski čas je namreč čas, ki je usklajen s soncem. Poletni čas pa je bil uveden z namenom boljšega izkoriščanja dnevne svetlobe. 

Zagovorniki premikanja kot svoj glavni argument navajajo prihranek pri energiji. Nasprotniki pa opozarjajo, da premikanje negativno vpliva na biološko uro ljudi, njihovo razpoloženje in zdravje. Nova raziskava britanskih strokovnjakov je pokazala, da premikanje ure vpliva na količino gibanja otrok. Otroci se v poletnih dneh namreč gibljejo za 15 do 20 odstotkov več, kar po mnenju raziskovalcev lahko pomembno vpliva na otrokovo zdravje.

Premika ure ne poznajo povsod po svetu. V nekaterih državah so poletni čas opustili, ponekod ga  sploh niso nikoli uporabljali. V državah, kjer poznajo poletni čas, do premika ne pride nujno na isti dan. 

Putin uvaja samo zimski čas

Rusi bodo tokrat zadnjič premaknili kazalce na zimski čas. Pred nekaj leti so uvedli trajni poletni čas, nad katerim pa niso bili navdušeni. Julija letos je tako predsednik Vladimir Putin podpisal zakon, s katerim se vrača zimski čas, a tokrat za stalno.

Rusov tudi ta odločitev ni najbolj razveselila, a zdravstveni strokovnjaki pravijo, da uvedba zimskega časa ne bo imela posledic. "Temna jutra imajo slabši vpliv na ljudi kot temni večeri," je povedal vodja Aleksander Kalinkin iz ruske zvezne agencije za medicino in biologijo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.