Svet
93 ogledov

Telegraph o drznežih iz Slovenije

Zip line
1/6
Youtube
O bovški adrenalinski posebnosti glas seže v deveto vas. Oziroma velemesto. Spust po več kot tri kilometre dolgih jeklenicah v globino je nekaj posebnega.

Po zraku napete jeklenice imajo v Zgornjem Posočju dolgo zgodovino. Pred 100 leti so imele zelo pomembno vlogo pri oskrbovanju gorske frontne linije v spopadu med Italijo in Avstro-Ogrsko v 1. svetovni vojni. Po koncu morije pa so domačini številne žičnice uporabljali še dolga desetletja za spravilo sena ali drv iz svojih višjeležečih parcel v dolino. Danes so seveda praktično že povsod upokojene, a ponekod občasno, denimo na Vrsnem nad Kobaridom, še vedno demonstrirajo, kako se je nekoč uporabljalo "zračno linijo". Domačini vedo povedati, da so se marsikdaj poleg "bremen" po jeklenici spustili tudi pogumni posamezniki. Včasih se njihova pot ni končala srečno.

Danes se po jeklenicah varno in zgolj za zabavo znova spuščajo pri Bovcu, kjer je v dolini Učje na pobudo domačina Uroša Snoja nastal adrenalinski park. Ekipa Zip Line je štirim dosedanjim letos dodala še eno jeklenico, tako da skupaj proga (z vključenimi vmesnimi postajami) sedaj meri že 3,1 kilometra, s čimer je to ena najdaljših zip line prog v Evropi. Po njej se lahko obiskovalci, varno pričvrščeni na jeklenico, spuščajo s hitrostmi vse do 60 km/h. Pogled navzdol je seveda impresiven, ponekod je do tal celo 200 metrov, polet po trasi med drevesi in kanjoni skozi slikovito pokrajino dodatno jemlje sapo. 

"Idejo za zip line sem prinesel iz Južne Amerike. Sprva smo imeli kar veliko težav, da smo pridobili vsa dovoljenja, saj je bil ta način zabave v Sloveniji nekaj povsem novega. Danes se po trasi vozijo tako domačini kot tujci, lanska sezona je bila v primerjavi z letom prej boljša za vsaj 20 odstotkov, podobno si obetamo tudi letos," je za zurnal24.si povedal avtor projekta Uroš Snoj. 

Poleg domačinov so navdušeni tudi tujci. Tako je glas o napeljani jeklenici pri Bovcu segel celo do vplivnega Daily Telegrapha, ki je danes objavil video enega od obiskovalcev med spustom in avtorja označil za drznega fanta. Ko bi videli šele pogumneže, ki so se pred desetletji vriskajoč spuščali brez pravega varovanja.

 

Komentarjev 1
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 23:27 01.maj 2015.

    "Sprva smo imeli kar veliko težav, da smo pridobili vsa dovoljenja"Bravo ti da niste obupal pa da ste se znajdl. Jz se sigurno ne bi.