Zdravje > Fitnes
1953 ogledov

Živila z nizkim glikemičnim indeksom

kruh Shutterstock
Objavljamo nekaj živil z nizkim glikemičnim indeksom, ki so lahko na vašem jedilniku ves čas. Med temi živili najdete tudi odlične nadomestke za živila z zmernim ali visokim GI.

Živila z zmernim nizkim glikemičnim indeksom preprečujejo povišanje telesne teže. Jemo jih, da vzdržujemo svojo telesno težo. Jemo, ko smo lačni, med njimi najdemo odlične nadomestke za hrano z višjim glikemičnim indeksom, kot je denimo bel riž. Nadomestimo ga lahko z rjavim rižem ali neobdelanim rižem, razkuhane bele testenine pa zamenjamo raje s polnozrnatimi testenami, ali z belimi testeninami al dente. 

Med živila, ki imajo GI med 35 in 50 je denimo kivi, ajda, ajdove ali polnozrnate palačinke, grozdje, svež jabolčni ali pomarančni sok, različne vrste kruha, kot so denimo polnozrnat z otrobi, ajdov, rženi kruh in tako dalje. 

Kje je pa meso?

Glikemični indeks se sicer uporablja le za živila, ki vsebujejo ogljikove hidrate, zatorej se denimo nepredelano meso ne bo pojavilo v tabelah glikemičnega indeksa. Je brez merljive vsebnosti ogljikovih hidratov. Zmerno uživanje nemastnega mesa je za diete pripročljivo, a ga moramo tudi pravilno kombinirati. Če mastno meso uživate v kombinaciji z ogljikovimi hidrati z višjim GI, bo inzulin, ki se začne izločati zaradi hidratov, prestregel maščobe in jih usmeril v maščobne zaloge.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.