Magazin > Lepota & telo
667 ogledov

Živila, ki povzročajo gube

Gube Shutterstock
Obstajajo živila, ki imajo pozitiven učinek na kožo, obstajajo pa tudi živila, zaradi katerih se koža hitreje stara.

Gubam se ne moremo izogniti, s pravilno prehrano in pravilno nego pa lahko njihov nastanek vsaj za nekaj časa prestavimo oziroma jih omilimo. Poleti je še zlasti pomembno, da uporabljamo kremo za sončenje in da spijemo zadostno količino vode. Priporočljivo je tudi, da se odpovemo določenim živilom.

Sladkor
Glikacija, kemijska reakcija, med katero se sladkor veže na proteine in maščobe, škodi kolagenu v koži, zaradi česar je ta bolj občutljiva na sončne žarke, hitreje pa nastanejo tudi gube.

Mlečni izdelki
Mlečni izdelki v telesu povzročajo vnetja, vsebuje pa tudi laktozo (mlečni sladkor), ki škodi kolagenu. Če je možno, mlečne izdelke zamenjajte z drugimi izdelki, ki so bogati s proteini, na primer sojinimi.

Rdeče meso
To meso, še zlasti, če je predelano, v telesu povzroča vnetja.

Alkohol
Ste se po prekrokani noči kdaj dobro pogledali v ogledalo? Koža je ponavadi brez sijaja in bleda, saj jo alkohol izsušuje.

Rafinirani ogljikovi hidrati
Ogljikovi hidrati, ko se prebavijo, razpadejo v sladkorje, ki, kot sedaj vemo, slabo vplivajo na kolagen. Na srečo pa naši koži ne škodijo vsi ogljikovi hidrati. V sadju, zelenjavi, polnozrnatemu rižu, ovseni kaši je veliko hranilnih snovi, ki so dobre za nas. Izogibajte pa se rafiniranim ogljikovim hidratom, ki jih vsebuje kruh, kolački, testenine ...

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.