Magazin > Lepota & telo
407 ogledov

Živila, ki povzročajo stres

Parmezan Profimedias
Katera živila stopnjujemo živčnost in stres?

1. Kava
Kava vpliva na živčni sistem, saj kofein pospešuje izločanje stresnega hormona kortizona, kar lahko povečuje občutek živčnosti in intenzivnost negativnih čustev.

2. Energijske/dietne pijače
Energijske in dietne pijače vsebuje kofein in umetna sladila, ki naj bi prav tako negativno vplivala na naša čustva. Umetna sladila poleg tega povečujejo apetit.

3. Bel kruh
Bel kruh povzroča hiter dvig ravni sladkorja v krvi, ki nato tudi naglo pade, kar povzroča zaspanost. Če morate v takšnem stanju delati, lahko to privede do živčnosti. Nemir lahko umirite z beljakovinami.

4. Kečap
Večina kečapov vsebuje koruzni sirup, ki na žalost ni veliko boljši od sladkorja, saj prav tako povzroča nagel porast in nato tudi padec sladkorja v krvi, kar lahko vodi v slabo voljo, zaspanost, nihanje v razpoloženju, nemir in občutek strahu.

5. Alkohol
Alkohol na različne načine vpliva na čustva in notranji mir. Odvisno od količine lahko zavira delovanje centralnega živčnega sistema ali pa poveča občutljivost.

6. Testenine
Testenine in druga živila, ki vsebujejo sladkor ali kompleksne ogljikove hidrate, prav tako vplivajo na raven sladkorja v krvi.

7. Soljeni arašidi
Pakirani slani oreščki vsebujejo veliko natrija in umetnih sestavin, ki lahko negativno vplivajo na telo. Med drugim povzročajo živčnost, anksioznost in glavobol. Posezite po indijskih oreščkih, ki naj bi dvigovali razpoloženje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.