Slovenija
1115 ogledov

Zlati časi za zlate zobe

Nakit
1/4
Suzana Kos
Primerjava. Odkupovalci zlata za isti kos nakita ponujajo tudi pol nižje cene. Goljufov ne manjka.

Ljubljana, Koper, Maribor. Ko smo z istimi kosi nakita obiskali različne odkupovalce zlata, smo ugotovili, da ponujajo zelo različne cene. Ključna ugotovitev: preden zlato prodate, zberite vsaj tri ponudbe.

Sumljivi posli na Obali

Na Primorskem so se v zadnjem času pojavili Italijani in Čehi, ki nakit odkupujejo celo po hotelih in gasilskih domovih. Bralci so nas opozorili tudi na italijansko podjetje, ki odkupuje nakit v prostoru ene od nekdanjih trgovin z oblačili na koprski tržnici. Zatrdili so, da so jih poskušali ogoljufati, ker so jim nakit, ki so ga prinesli v prodajo, ocenili kot manj vrednega, le devetkaratnega. To se je potrdilo tudi ob našem obisku.

Po neuradnih informacijah policija še ni prejela nobene ovadbe, so pa podjetje že prijavili tržni inšpekciji, ki naj bi zatrdila, da za to ni pristojna, saj gre za goljufijo. Neuradno je tudi slišati, da je banka (šlo naj bi za Abanko), pri kateri ima podjetje odprt račun, zaradi precejšnjih zneskov, ki se pretakajo prek njega, zadevo prijavila uradu za preprečevanje pranja denarja.
Opozorila pred goljufijami

Feliks Vrečko, zlatar in predsednik sekcije zlatarjev in draguljarjev Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije, je dejal, da pri nas zlato organizirano kupujejo predvsem Romuni in Avstrijci. “Pri teh je treba biti previden, saj ni nujno, da je zlato ocenjeno in odkupljeno po pošteni ceni. Najbolje je nakit ali drugo zlato prinesti v zlatarne za odkup,” je dodal. Eden izmed primorskih zasebnih prekupčevalcev z zlatom je pristavil: “Ti, ki prihajajo k nam kupovat nakit, pridejo samo s tehtnico in jo lahko pred roko pravice kaj hitro pobrišejo.” Odkupovalci se pred krajo zlata sicer zavarujejo tako, da od stranke zahtevajo osebni dokument.

Kriza naredi svoje

Ljudje, ki smo jih srečali v odkupovalnicah zlata, so pojasnili, da to počnejo zaradi finančne stiske, v kateri so se znašli. Spet drugi v tem vidijo dobro priložnost. “Prodati sem želela nekaj nakita, ki ga ne potrebujem več. V zameno za to sem kupila naložbene grame zlata. Pri prodaji sem imela kar nekaj težav, saj v marsikateri zlatarni niso imeli dovolj gotovine, da bi mi zlato izplačali,” je povedala mlajša Mariborčanka. Ljubljanski odkupovalci zlata v zadnjih mesecih opažajo večji naval tudi zaradi visokih odkupnih cen zlata: “O tem se v zadnjem času veliko piše, zato želijo ljudje s starim nakitom pač dobro zaslužiti.

Zlati zobje za tisoč evrov

Večina odkupovalcev kupuje tudi zobno zlato. “Zobozdravniki so jih prenehali dajati v zobe že pred leti. Ljudje jih še vedno hranijo doma in sploh ne vedo, da bi jih lahko prodali,” so dejali v eni izmed ljubljanskih odkupovalnic zlata. Cene so različne, odvisne pa so predvsem od velikosti zlatega zoba. “Zobno zlato prodajajo predvsem starejši; imeli smo že primere, ko smo jim za zlate zobe plačali tudi tisoč evrov,” so dodali odkupovalci.

Koper. Oceniti smo dali 14-karatni zlati prstan s kamni in zlate uhane.

Nakit | Avtor: Suzana Kos Suzana Kos

53 evrov. Gold Center, Koper.
Oceniti smo dali 14-karatni nakit, ki nosi žig, s katerega so jasno razvidni njegovi karati in tudi to, kdo ga je izdelal. Gospodična, s katero smo imeli opravka, je “ugotovila”, da ji ponujamo le devetkaratni prstan in uhane.

104,90 evra. Zlatarna Celje, Koper.
Razlika med tem, po koliko ti zlatarji prodajo nakit, in ceno, po kateri ti isti nakit odkupijo, je zelo velika. Za uhane bi v Zlatarni Celje dobili le 42,90 evra, isti model pa prodajajo po 166 evrov.

142,50 evra. Edison Trade, Koper.
Nakit so skladno z ustreznim žigom ocenili kot 14-karatno zlato.

Ljubljana. Oceniti smo dali 14- karatni zlati prstan s poldragimi kamni.
Nakit | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

50 evrov. Trgo zlato, Ljubljana.
V odkupovalnici so nam povedali, da poldragih kamnov ne odkupujejo, zato njihova približna cena velja le za čisto zlato.

65 evrov. Zlatarna Celje, Ljubljana.
V Zlatarni Celje so nam podali le približno oceno prstana, saj po njihovem mnenju vsebuje preveč poldragih kamnov. Predlagali so, da jih pri zlatarju najprej odstranimo, nato pa nam bi lahko dali natančnejšo oceno vrednosti prstana.

100 evrov. Gold Center, Ljubljana.
Dejali so nam, da denar ponujajo glede na težo zlata, ki jo izračunajo glede na vrednost zlata na borzah, ki se spreminja dnevno, včasih pa tudi vsako uro.

Maribor. Oceniti smo dali 14-karatni zlati prstan brez dodanih dragih kamnov.
Nakit | Avtor: Tjaša Pureber Tjaša Pureber

64 evrov. Trgo zlato, Maribor.
Prodajalki zlato podrgneta po ploščici in s kemijskimi preparati ugotavljata, kakšen je karat izdelka. Obiskovalki, ki se je odločila za prodajo, je prodajalka pojasnila, da potrebuje njene osebne podatke, saj ukradenega zlata ne odkupujejo. Denar so ji skupaj z računom našteli na roko.

67 evrov. Zlatarstvo Grabušnik, Maribor.
“Če pri nas kupite izdelek, vam za prstan ponujamo 20 evrov za gram,” nam je povedal prodajalec v Zlatarstvu Grabušnik.

80 evrov. Zlatarstvo Vrečko, Maribor.
Zlatar si je prstan ogledal in ga stehtal, že prej pa nam je pojasnil, da za gram 14-karatnega zlata izplačajo 18 evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.