Svet
52 ogledov

Zlatni rt - privatno ali ne?

Plaža Zlatni rat Bol na Braču Profimedias
Podjetje Sport B se je odločilo, da vendarle ne bo prevzelo koncesije za upravljanje najbolj znane hrvaške plaže Zlatni rt na Braču, kar so napovedali pred dnevi. Odločitev bodo spremenili, če se bo "stanje stabiliziralo". Domačini in javno mnenje namreč privatizaciji močno nasprotuje.

Zagrebško podjetje Sport B v sporočilu za javnost, ki ga prenašajo hrvaški portali, navaja, da je njihova ponudba z upravljanjem ene izmed najbolj znanih hrvaških plaž najbolj ugodna, zaradi česar da jim je skupščina splitsko-dalmatinske županije prejšnji teden podelila koncesijo.

"Naša ponudba je temeljila izključno na gospodarskih kriterijih. S tem smo ščitili javni interes veliko bolje kot tisti, ki si neargumentirano 'lastijo' javno dobro (ne da bi plačali ustrezna nadomestila)," so zapisali v sporočilu.

Apetiti HDZ

Splitsko-dalmatinska županija je prejšnji torek podelila koncesijo za Zlati rt zagrebškemu podjetju Sport B, kar je močno razjezilo prebivalce Bola na Braču. Napovedali so, da se bodo pritožili na upravno sodišče in da bodo do sklenitve postopka fizično preprečili prevzem plaže. Konec tedna so se zbrali na Zlatem rtu in z brisačami oblikovali napis "zasedeno".

Zahtevajo, da koncesija tudi v prihodnje ostane v pristojnosti lokalnega javnega komunalnega podjetja Grabov rat, ki je preteklih 12 let skrbelo za Zlati rt.

Iz hrvaških poslovnih registrov je možno ugotoviti, da so lastniki podjetja Sport B tesno povezani z nekaterimi izpostavljenimi člani HDZ. Hrvaški premier Andrej Plenković je od ministrstva za morje, promet in infrastrukturo že zahteval upravni nadzor nad podelitvijo sporne koncesije.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • privat 20:42 25.april 2017.

    hrvaška je propadla država in ona se več nemore izvleči. glede financ jih je prevzela rusija na račun srbije. do zdaj je hrvatska imela le enega sovražnika na balkanu ,danes ima kar dve srbije oz.srbijo x2. Za dvajset let hrvatske ...prikaži več več ni . Srbija je prevzela hr gospodarstvo in posledično je to konec male hrvatske!je pa pametna poteza malo umešati eu kapital..vseeno eu se nebo spuščala v konflikt z rusijo..kar zopet pomeni da hrvatska je na

  • MihaPu 12:45 25.april 2017.

    Mi rečemo rt a oni naj hočejo rat in dobili bodo po rasistični dalmatinski pizdi takoj. Ustaše treba samo tepst, ker fašisti razumejo samo silo. Prekleti kradljivci in tatovi. ISTRA JE NAŠA!

  • Polhar 17:52 24.april 2017.

    Zlatni rat, ne Zlatni rt.